'Türkçe bilmiyor' diye havalimanında alıkonuldu' iddiasına soruşturma

İstanbul Havalimanı’nda yaşlı bir kadının Türkçe bilmediği için kendini anlatamadığı ve saatlerce hizmet alamadığına dair paylaşılan videoya soruşturma başlatıldı.

Sosyal medyada, Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen yaşlı kadının hizmet alamadığı ve 2,5 saat boyunca havalimanında bekletildiğine dair paylaşılan video büyük ses getirdi.

"2,5 saattir annem içeride rehin"

Videoyu paylaşan kişinin “İstanbul havalimanında dünyanın 3’üncü büyük havalimanında bu gariban anamı kimseye anlatıp dışarı çıkaramadım. Neden? Dili olmadığı için. Okuması olmadığı için, yazması olmadığı için. Ülkesinde vergisini ödediğim uçağın yetkilisi bana yardımcı olamıyor. 2,5 saattir annem içeride rehin” dedi.

"Benim annemin dili yok"

Videoyu paylaşan kişinin “Arap’ın dili var. Azerinin dili var. İngilizin dili var. Şunun bunun dili var. Benim annemin dili yok. Benim annem kendisini anlatamadığı için 2,5 saattir bu kapıdan dışarı çıkaramadım. Bu da Türkiye’nin ayıbı olsun. Yarın bizden oy isteyecekler.Dersiniz ya kardeşiz!” sözleri ile sitem ettiği görülüyor.

Soruşturma başlatıldı

Bu paylaşımın ardından Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "Halkı yanıltıcı yöntemle alenen yayma" suçundan soruşturma başlatıldı.

Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Havalimanı'nda 17 Şubat 2024 günü annesi lisanı nedeniyle kendini anlatamadığını, 2.5 saatte hasta çıkamadığını, herkesin annesiyle ilgilenmediğini ve sakat olduğunu kaydettiği iddia edilen hakkında şüpheli olup olmadığını yansıtmaması nedeniyle TCK 217/A "Alenen yayma" suçundan soruşturma başlatıldı.

Valilik de açıklama yapmıştı

İstanbul Valiliğinin dün yapılan açıklamalarında, "S.Ç. isimli yolcu, Van'dan İstanbul Havalimanı'na getirildi. Yolcu ya da yakınlarının, uçağa binmeden önce talepte kesilmesi gereken Tekerlekli Sandalye (Refakatli Tekerlekli Sandalye) hizmeti için başvurmadığı, Van'dan hareket Uçuş ekibinin yaptığı talep yolcuya uçak kalkışlarından, Havalimanı çıkış kalkışına kadar talep edilene kadar hizmet verilmiştir. öte amaç taşımadığı anlaşılmaktadır" açıklaması yapmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem