Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan'dan Zeydan kararı açıklaması: Hukuka aykırı

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan'dan Zeydan kararı açıklaması: Hukuka aykırı
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, 31 Mart'taki seçimlerde Van'da en çok oyu alarak seçilen DEM Parti adayı Abdullah Zeydan için verilen 'memnu hakların iadesi' kararı için "Hukuka aykırıdır" yorumunda bulundu.

Van İl Seçim Kurulu, DEM Parti'nin adayının siyaset yasağını kaldıran kararın iptal edilmesi sonucu Van Büyükşehir Belediye Başkanı mazbatasının AKP adayına verilmesi kararlaştırıldı.

Karar sonrası hukukçulardan da açıklamalar geldi.

Türkiye Baralor Birliği Başkanı Erinç Sağkan sosyal medya hesabından karara ilişkin şu açıklamada bulundu:

"Kesinleşen “memnu hakların iadesi” kararına karşı bir itiraz varsa izlenecek hukuki yöntem mevzuatımızda bellidir. Savcı görüldüsünün olmaması gibi gerekçelerle bu yöntemin by-pass edilmesi açıkça hukuka aykırıdır.

"Adayın, onu aday gösteren siyasi partinin ve seçmenlerin yanıltılması çabasıdır"

Öte yandan bir sene önce verilmiş bir karar hakkında seçimlerden iki gün önce bu işlemin gerçekleştirilmesi; adayın, onu aday gösteren siyasi partinin ve seçmenlerin yanıltılması çabasıdır.

Anayasa uyarınca seçimlerin düzen içerisinde yapılmasından Yüksek Seçim Kurulu sorumludur. Ve bu sorumluluk en temelde seçmenin iradesini korumak görevini kapsamaktadır."

İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin de sosyal medya hesabından kararın hukuki olmadığı yönde bir paylaşım yaptı.

Keskin, "Van halkının iradesine el konuluyor devlet tarafından. Hukuk yine bir ‘araç’ olarak kullanılıyor" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem