Türkiye de aralarında: ABD'den 20’den fazla ülkede 120 kişi ve kuruma yaptırım; Bu bir uyarı atışı

Türkiye de aralarında: ABD'den 20’den fazla ülkede 120 kişi ve kuruma yaptırım; Bu bir uyarı atışı
ABD Maliye, Ticaret ve Dışişleri bakanlıkları, Rusya’ya Ukrayna işgalinin ardından uygulanan yaptırımların delindiği gerekçesiyle, aralarında Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu ülkelerdeki bazı şirket ve şahıslara yaptırım getirildiğini açıkladı.

ABD Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlık Kontrolü Ofisi’nden (OFAC) yapılan açıklamaya göre, 20’den fazla ülkede 25 kişi ve 29 kurum yaptırım listesine alındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı da yaptırım ve ihracat kontrolü getirilen şirket ve şahıslara ilişkin ayrı açıklama yaptı.

Çin, Türkiye ve diğer ülkelerde Rus ordusu ve savunma sanayisine destek verdikleri gerekçesiyle 28 kuruma ihracat kontrolü getirildiği belirtildi.

VOA'nın aktardığına göre ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına bakıldığında, Rusya’ya yönelik yaptırımların delinmesine yönelik girişimler sebebiyle toplamda 20’den fazla ülkede 120 kişi ve kuruma yaptırım ya da ihracat kontrolü getirildiği anlaşılıyor.

Açıklamalara göre, Türkiye’de bulunan dört şirket ya da kişi, Rusya’ya uygulanan ihracat kontrollerini ihlal ettikleri ve Ukrayna savaşında Rusya’ya yardım ettiği gerekçesiyle yaptırım listesine alındı.

Merkezi Türkiye’de bulunan Dexias şirketinin, Rus şirketi Radioavtomatika’ya aracılık yaptığı ve ABD kökenli elektronik malzemeleri satın almak üzere Batılı firmalarla ilişkili olduğu belirtiliyor.

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında, Dexias Türkiye ve Dexias Rusya’nın genel müdürü olan Alim Khazishmelovich Firov’un da yaptırım listesine alındığı kaydedildi.

Yaptırım listesine alınan ve merkezi Türkiye’de bulunan bir diğer şirket de elektronik şirketi Azu International. Rusya’nın Ukrayna işgalinden kısa bir süre sonra kurulduğu belirtilen şirketin, Rusya’nın elektronik açığını kapatmayı kolaylaştırdığı belirtiliyor.

Şirketin Rusya’ya bilgisayar çipi gibi yabancı menşeli elektronik teknolojisi sağladığı ifade ediliyor. Azu International ya da Dexias Türkiye şirketlerinden yaptırımlarla ilgili henüz bir açıklama yok.

Reuters haber ajansı, Aralık ayında yaptırımlara rağmen Rusya’ya teknoloji ürünü akışını sağlayan tedarik zincirine ilişkin hazırladığı kapsamlı bir haberinde, Rusya gümrük kayıtlarına göre Azu’nun Rusya’ya çip dahil en az 20 milyon dolar değerinde malzeme ihraç ettiğini bildirmişti.

Reuters haber ajansına konuşan Biden yönetimi yetkilisi, yaptırımlarla Türkiye’de Rusya’nın sahibi olduğu ya da Rusya bağlantılı denizcilik ve ticaret sektörlerindeki kurum ve kişilerin hedef alındığını söyledi.

Adını vermeyen yetkili, ABD’nin atmış olduğu bu adımın, Rusya’ya yönelik ihracat kontrollerinin uygulanması kapsamında bir uyarı işareti olduğunu ve Ukrayna savaşı başladığından bu yana Türkiye’de atılan en büyük adım olduğunu belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan da yaptırımlarla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

NATO üyesi Türkiye Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara ilkesel olarak karşı çıkmakla birlikte, yaptırımların Türkiye’de delinmeyeceğini ve sevk edilen ürünlerin Rus ordusu tarafından kullanılamayacağını belirtmişti.

Türkiye, geçen ay Batı ülkelerinin yaptırım listesinde olan malların Rusya’ya iletilmesini durdurmak üzere adım atmıştı.

Maliye Bakanlığı yetkilisi Türkiye ve BAE’de temaslarda bulunmuştu

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya