Türkiye'nin Romanya’ya doğalgaz ihracı: 'Üretilen gazı hani ucuza kullanacaktık?'

Türkiye'nin Romanya’ya doğalgaz ihracı: 'Üretilen gazı hani ucuza kullanacaktık?'
Türkiye, Bulgaristan ve Macaristan'dan sonra Romanya'ya da doğalgaz ihraç edecek. Finans Uzmanı İris Cibre ihraç edilecek doğal gazın kaynağına ilişkin dikkat çeken soruları gündeme getirdi.

Türkiye’den Romanya’ya günlük 4 milyon metreküpe kadar doğalgaz ihracatı için iki ülke arasında anlaşmaya varıldı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’den (BOTAŞ) yapılan açıklamada, gelecek 3 yılda BOTAŞ’ın Türkiye’nin ihracatçı ilk 10 kuruluşu arasına girmeyi hedeflediği kaydedildi.

Açıklamada, “BOTAŞ, bölgenin büyük enerji şirketlerinden OMV Petrom ile önemli bir anlaşmaya imza atmıştır. Günlük 4 milyon metreküpe kadar doğalgaz arzına imkan sağlayan 31 Mart 2025 tarihinde sona erecek anlaşma kapsamında Türkiye’den Romanya’ya boru hatları ile doğalgaz ihracatına 1 Ekim’de başlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

"Aradaki 3 milyonluk fark nereden gelecek? Rusya mı?"

Finans Piyasaları Uzmanı İris Cibre bu gelişmeye ilişkin Türkiye'nin doğal gaz üretimine ilişkin sorular yönelterek ihraç edilecek doğal gazın kaynağını gündeme getirdi.

"Türkiye Romanya'ya günlük 4 Milyon m3 doğal gaz ihraç edecekmiş. Türkiye 2022'de 408 Milyon m3 doğalgaz üretimi yapmış (günlük 1.1 milyon m3), 54.6 Milyar m3 ithal etmiş" bilgisini paylaşan İris asıl soru şu diyerek "Üretilen gazı hani ucuza kullanacaktık, şimdi ihraç mı edilecek? ve Aradaki 3 milyonluk fark nereden gelecek? Rusya mı?" sorusunu gündeme getirdi.

İris bir takipçisinin "Azerbaycan'dan gelecektir" yorumuna ise "Ülkelerle doğal gaz anlaşmalarımız var ve bunlar belli bir m3 üzerinden, dolayısıyla fazlasına fazla ücret anlamı taşır. Farklı bir anlaşma olmuş olmalı. Bunun da şeffaf biçimde açıklanması gerek. Eğer aracılık yapacaksak da bu ihracat olmaz diye düşünüyorum" yanıtını verdi.

"Pazartesi Rusya'da ilgili bakanlık Ukrayna savaşı nedeniyle petrol, doğalgaz vs. dış satımına ilişkin koydukları tüm kısıtlamaları kaldırmıştı" görüşüne ise İris "Rusya petrol ürünlerine kota koymuştu (dizel benzin ve yağlar). Sadece belli ülkelere kalktı o yasak" ifadeleriyle yanıtladı. (Kısa Dalga)

Gündem