Türkiye, tarım yapmak için 10 ülkede arazi kiralayacak
Tarımda yaşanan sıkıntılar ve gıda krizi dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gündemin ilk sıralarında. İktidar son zamanlarda sık sık "ekilmedik tek karış yer kalmasın" çağrıları yaparken, yurtdışında arazi kiralama da bir yöntem olarak gündeme getirildi.
Bakan Kirişci'den çiftçilere: "Ekilmedik bir karış toprak bırakılmamasını rica ediyoruz"
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun geçen haftaki Türkiye ziyaretinde çok sayıda anlaşma imzalandığı açıklanmış, bunlardan birinin de Türkiye’nin kendi üretiminin azaldığı bir dönemde Venezuela’da buğday üretmesini kapsadığı açıklanmıştı.
Hürriyet yazarı Nuray Babacan'ın aktardığına göre ise Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin de, bazı tarımsal ürünlerin yetersizliği ve ciddi fiyat artışlarını dile getiren milletvekillerine yeni projeleri anlattığı belirtildi. Bakan Kirişci’nin milletvekillerine şu bilgileri verdiği ifade ediliyor:
“Türkiye’nin üretimi kendi ölçeğinde Türk halkına yeter ama ihracatı seçiyorsan, yurtdışında kiralama yapmak gerekiyor. Bakir tarım alanlarında üretim yapmak istiyoruz. Afrika’nın özellikle güneyinde çok ciddi alanda bakir alanlar var. Bu alanlarda üretim yapabilecek durumdayız. Latin Amerika ülkeleri de bu kapsamda değerlendiriliyor. Üreticimiz kırsaldan kente göçünce, köydeki tarla kimse tarafından işlenmez oldu. Bu mili bir servet. Bu topraklar ne olacak? Biz diyeceğiz ki ‘bunun tapusu sende ama eğer bunu bir yıldan fazla kullanmazsan ben sana rayiç kira fiyatı üzerinden kira parasını ödeyeceğim, bu işlerle uğraşan kişiye ver, üretim yapsın’ diyeceğiz."
Proje TİGEM öncülüğünde yürütülecek. Sudan’da kiralanan 850 bin hektar arazide beklenilen sonuç alınmamıştı. Sudan’daki projenin yeniden ele alınacağı, iklimsel nedenlerle Türkiye’de üretilemeyen veya üretimi yetersiz kalan tarımsal ürünlere öncelik verileceği belirtildi.
Bakanlık, Ukrayna, Latin Amerika ve Afrika’dan 10 ayrı ülkeden arazi kiralaması için görüşmeler yapıyor. Türkiye’de üretim açığı olan ayçiçeği, mısır, pamuk, susam, şeker kamışı ve yonca gibi ürünlere öncelik verilecek. Ananas, mango, avokado ve kanola gibi tropikal meyve ve sebzelerin ise hem ihracat, hem de iç pazar amaçlı kullanılması planlanıyor."
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.