Liderlerin Cumhuriyet Bayramı mesajlarında "demokrasi" farkı

Liderlerin Cumhuriyet Bayramı mesajlarında "demokrasi" farkı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim mesajında Türkiye demokrasisisin örnek alındığını ileri sürerken muhalefet liderlerinin mesajlarında Cumhuriyet'i demokrasi ile buluşturma sözü öne çıktı.

Siyasi parti liderlerinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajlarında ortak vurgu "demokrasi" oldu. “Türkiye Yüzyılı Vizyon Belgesi”ni açıklarken, birleştirici bir siyaset vadeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim mesajında son 20 yılda yaptıkları hamlelerle "Türkiye'yi demokrasisi örnek alınan bir ülke" haline getirdiklerini öne sürdü. Muhalefet partilerinin liderleri ise önümüzdeki dönemi demokrasinin kazanılacağı bir dönem olarak tarif etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer liderlerin, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” nedeniyle yayınladıkları mesajlarından bazı bölümler şöyle:

ERDOĞAN: "TÜRKİYE DEMOKRASİSİ ÖRNEK ALINIYOR": “Bundan 99 yıl önce ağır bedeller ödeyerek, gerçekten çok zor şartlarda kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’ni ‘muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkarmak’ için kesintisiz bir mücadele içindeyiz. Son 20 yılda gerçekleştirdiğimiz demokrasi ve kalkınma devrimleriyle, sadece milli iradenin önündeki engelleri değil, cumhurla cumhuriyet arasında örülen kalın duvarları da ortadan kaldırdık. Türkiye’yi, demokrasisi örnek alınan, ekonomisi göz dolduran, diplomasisi ilgiyle takip edilen, milli birlik ve kardeşliğini her türlü sabotaja rağmen en güçlü şekilde muhafaza eden bir ülke konumuna getirdik… Ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmet altyapısı üzerinde ‘Türkiye Yüzyılı’nı’ inşa etmekte kararlıyız. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum… Bu vesileyle bir kez daha Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’le birlikte İstiklal Harbimizi zaferle taçlandıran kahramanlarımızı, Büyük Millet Meclisi’nin vatanperver üyelerini rahmetle yâd ediyorum.”

BAHÇELİ “BİLHASSA CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ” DEDİ: “Türk milletinin varlığını ve haysiyetini koruma esaslarının belirlenip ilam edildiği Cumhuriyet’in sonsuza kadar var olması her vatan evladının ahlaki sorumluluğu ve milli ödevidir. Milli birlik ve kardeşlik bağlarımızın gücü Cumhuriyet’in gücüdür. Cumhurun onuru ile Cumhuriyet’in onuru da bir ve beraberdir. Bu haliyle cumhur ile Cumhuriyet bilhassa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle tam bir kenetlenme, eksiksiz bir kucaklaşma dönemine geçmiştir.”

KILIÇDAROĞLU, "MARTIN SONU BAHAR": “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde ve eşsiz iradesiyle Milli Kurtuluş Savaşı’nı başarıyla tamamlamış ve cumhuriyeti kurmuş olan ülkemiz, bugün de içinde bulunduğu zor koşulları ortadan kaldıracak birikime sahiptir. Bu bağlamda unutulmamalıdır ki martın sonunun getirdiği bahar, geniş bir mutabakata dayalı demokrasi mücadelesinin ilk neticesidir. Türkiye, cumhuriyete ve demokrasiye kalpten bağlı milletimizin verdiği güçle büyük ve kalıcı hedeflerine mutlaka ulaşacaktır.”

MERAL AKŞENER: Bugün, Cumhuriyet gibi hayatların doğum gününü kutluyoruz. Fırsatlarımızı eşitleyen, kimsesizlere kimse olan, nice başarıların yolunu açan bu büyük hikayemizi kutluyoruz. Biz, bu asırlık hikayeyi hep birlikte yazdık. Millet olarak uyanıp istikbalimize sahip çıktık. Şartlar ne kadar zor olursa olsun hür sesimiz daima mavi göklerde yankılanacak. Cumhuriyetimiz, ilelebet payidar kalacak"

BBP LİDERİ MUSTAFA DESTİCİ DE “ATATÜRK” YERİNE “PAŞA”YI TERCİH ETTİ: “Aziz ve Necip Türk Milletinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Paşa ile vatansever, milletperver silah arkadaşları başta olmak üzere, tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, rahmetle ve saygıyla yad ediyorum.”

TEMEL KARAMOLLAOĞLU: Cumhuriyet'in ruhu ise milletimizin yazdığı destana şekil veren mücadele, azim, kararlılık ve imandır. Bu ruh, ülkemizi 100 yıldır her şeye rağmen ayakta tutuyor ve geleceğe ümitle bakmamızı sağlıyor. Bizler, Cumhuriyet'in yeni yüzyılına girerken işte bu ruhla "Yeniden Büyük Türkiye" ve "Yaşanabilir Türkiye"yi inşa etmenin azim ve kararlılığını taşıyoruz. Milletimizin birlik ve beraberliği, enerjisi ve bize olan güveniyle Türkiye’yi hak ettiği yerlere taşıyacağız. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle bizlere bu kararlılık, azim ve mücadele ruhunu ve en önemlisi Cumhuriyeti miras bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anıyorum.

ALİ BABACAN: “İyi ki doğdun Cumhuriyet! 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, kurucu cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle anıyorum. Cumhuriyetimizi 100. yaşında güçlü bir ekonomiye, itibarlı bir dış politikaya ve özgürlükçü bir demokrasiye kavuşturacağız.”

AHMET DAVUTOĞLU’NDAN “GELECEK”Lİ KUTLAMA: “29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun. Milli Mücadeleyi Cumhuriyet'le taçlandıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanları saygı ve rahmetle anıyoruz. Demokrasi ile taçlanan Cumhuriyet Gelecek'tir!”

Gündem