Türkiye'de 50 bine yakın yabancı dolar milyoneri var: Tercihleri Bodrum

Türkiye'de 50 bine yakın yabancı dolar milyoneri var: Tercihleri Bodrum
Uluslararası bir rapora göre Türkiye'ye geçen yıl 300 milyoner taşındı. Ülkedeki dolar milyoneri sayısı ise 44 bini geçti, 50 bine yaklaştı. Milyonerlerin ilk tercihi ise Bodrum.

Uluslararası oturum ve vatandaşlık firması Henley & Partners, 2023 - Özel Servet Göçü Raporu'nda, serveti 1 milyon doların üzerindeki kişilerin ülkelerdeki hareketlerine yer veriliyor.

Independent Türkçe'den Lale Elmacıoğlu'na konuşan Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, raporda 'Türkiye'ye 300 milyoner taşındığı' bilgisinin yer aldığını belirtti.

Demirel, bu milyonerlerin nereden geldiği ya da servetlerini nerede tuttuklarına ilişkin detaylı verinin ise bulunmadığını söyledi.

44 bin 500 milyoner var

Türkiye'de 1 milyon dolar ve üzeri servete sahip 44 bin 500 yabancının yer aldığını aktaran Demirel, 145 kişinin centi milyoner (100 milyon dolar servete sahip), 18 kişinin ise milyarder olduğunu belirtti.

Pek çok yabancı için Türkiye'nin gözde ülke olduğunu vurgulayan Demirel, bunun ana nedenleri arasında ülkenin doğal güzelliği ile kültürel ve tarihi zenginliğini sıraladı.

'Döviz geliri olanlar için uygun ülke'

"İnsanlar Türkiye'yi seviyor" diyen Demirel, 'özgür bir Müslüman ülke' olarak öne çıkılması da etkili bir faktör olduğu görüşünü paylaştı.

Demirel "Döviz geliri olanlar için Türkiye çok uygun bir ülke. Burada yaşamaları halinde hayat standardı onlar için yükseliyor. Özellikle sağlık hizmetleri ve emeklilik planlamasını kolaylıkla yapabiliyorlar" dedi.

Milyonerler nereden kaçıyor?

Demirel, raporun en dikkat çekici yanlarından birinin Türkiye'nin en fazla milyoner kaybeden ya da kazanan ilk 20 içinde bulunmaması olduğunu da aktardı.

"'Türkiye'de çok yabancı para çıkışı var' algısı yaratılıyor ama aslı böyle değil" yorumunu yapan Demirel, en fazla milyonerin çıkış yaptığı ülkeler arasında ilk sırada Çin'in geldiğini, onu Hindistan, Birleşik Krallık ve Rusya'nın takip ettiğini dile getirdi.

Çıkış yapan kişilerin hangi ülkelere geçiş yaptıklarına ilişkin ise Demirel, şu yorumu yaptı: "Avustralya ilk sırada geliyor. Onu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) takip ediyor. Üçüncü sırada Singapur var. Bu ülkeler, göçmen ülkeleri ve özellikle expat ihtiyaçlarına yanıt veriyor. İsviçre ve Kanada da listedeki diğer ülkeler. Yaşam kalitesi, alım gücü yüksek."

İstanbul ve Bodrum'a geliyorlar

Demirel, "Milyarderlerin Türkiye'ye ilgisi nasıl?" sorusunu şöyle cevapladı: "Birçok milyarder Türkiye'ye yatırım yapıp zamanını burada geçirmek isteyebiliyor. Sadece Araplar değil, Vietnamlısı, Çinlisi, Japon'u, Rus'u... Dünyanın en güçlü pasaportuna sahip Japon bir milyarder bile Türkiye'ye yatırım yapıp zamanını belli bir kısmını burada geçiriyor."

Jeff Bezoz, Bill Gates, Roman Abromoviç gibi dünyanın en varlıklı iş insanlarının İstanbul'un yanı sıra Muğla'ya bağlı Bodrum, Göcek, Marmaris gibi yerlere seyahat ettiklerini hatırlatan Demirel, özellikle Bodrum'a ilginin son yıllarda katlandığını vurguladı.

Demirel, "Dünya milyarderlerinin Türkiye'deki gözdesi, durağı Bodrum. Doğal güzellikler ve yaşam kalitesi için geliyorlar" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem