‘Türkiye’de cezaevinde olan birçok IŞİD üyesi tarihi eserle yakalandı’

‘Türkiye’de cezaevinde olan birçok IŞİD üyesi tarihi eserle yakalandı’
Gazeteci Doğu Eroğlu, tarihi eserlerin Türkiye’de satıldığına daha önce de rastladığını belirterek, “2015 yazında, sınır illerinde mezata düşmüştü. Birkaç dükkan gezdiğinde bunlara ulaşabiliyordun” dedi.

Türkiye’de cezaevinde olan birçok IŞİD üyesinin tarihi eserle yakalandığı iddia ediliyor.

Suriye’nin yanı sıra Türkiye ve Avrupa ülkelerinde onlarca katliam gerçekleştiren selefi cihatçı örgüt IŞİD, Mayıs 2015’te 2000 yıllık Palmira Antik Kenti’ni ele geçirmiş ve Palmira’daki tarihi eserleri balyozlarla parçalamıştı. IŞİD, Palmira’nın yanı sıra Suriye’de işgal ettiği bölgelerde birçok tarihi eseri de tahrip etti.

Palmira Antik Kenti, 2016’da Suriye ordusu tarafından IŞİD’in elinden alınmıştı. Ancak IŞİD’in, öncesinde bu tarihi eserleri satışa çıkardığı ortaya çıkmıştı. Boston Üniversitesi’nden Arkeolog Michael Danti, Haziran 2015’te Palmira’nın parçalarının internet üzerinden satışa çıkarıldığını açıklarken, Aralık 2016’da İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan bir operasyonda Palmira’ya ait parçalar ele geçirilmişti.

10haber’den Hazar Dost’un haberine göre, Palmira’daki tarihi eserlerin Türkiye’de de satıldığı belirtiliyor.

2016’nın Ocak ayında IŞİD’in Sultanahmet’te düzenlediği saldırı sonrası açılan soruşturmada bu konuya dair ipuçları yer almıştı. Davanın sanıklarından Atala Elhasan, duruşmada “İtiraf ediyorum” diyerek, getirdiği çantadaki parçanın ‘tarihi eser taş’ olduğunu söylemişti. Elhasan, mahkeme heyetine, “Yani Palmira biliyor musunuz? Palmira DAEŞ almışlar, çok tarihi eser almışlar, onu önünde. Hepsi Türkiye’de sattılar” demişti. Mahkeme heyeti, bu itirafın üzerine gitmezken, Elhasan’a sadece terör saldırısına yardım ettiği gerekçesiyle ceza verdi.

Hazar Dost’un ulaştığı bazı kaynaklar, halihazırda Türkiye’de cezaevinde olan birçok IŞİD üyesinin tarihi eserle yakalandığını belirtti. Kaynaklar, bu ürünlerin Facebook üzerinden satıldığını anlattı.

“Sınır illerinde mezata düşmüştü”

IŞİD’in Türkiye’deki ağları hakkında detaylı araştırmalar yapan gazeteci Doğu Eroğlu da eserlerin Türkiye’de satıldığına daha önce de rastladığını belirterek, “2015 yazında, sınır illerinde mezata düşmüştü. Birkaç dükkan gezdiğinde bunlara ulaşabiliyordun” dedi.

Eroğlu, “IŞİD, tarih eser kaçakçılığının farkındaydı ve komisyon alıyordu. Bu iş, IŞİD’in emirleri tarafından kontrollü yapılıyordu. Örgütün güç kaybetmesiyle birlikte karaborsaya düştü diyebiliriz. O dönem görüştüğüm kişiler de yurt dışına satış yapıldığını söylemişti” diye konuştu.

Örgütün bu işlem için görevlendirme yapıp, bu kişiye komisyon verdiğini aktaran Eroğlu, kazanılan paranın IŞİD’e nasıl döndüğüne dair bir kanıt olmadığını söyledi. (Kısa Dalga)

Gündem