Türkiye'deki iş cinayetleri, AB ülkelerinden dört kat daha fazla

Türkiye'deki iş cinayetleri, AB ülkelerinden dört kat daha fazla
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde iş cinayeti her 100 bin işçide 2'yken, Türkiye'de bu sayı tam dört katı daha fazla.

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, iş cinayetlerine ilişkin Türkiye ile Avrupa ülkeleri karşılaştırıldı.

Otlu'nun aktardığına göre AKP iktidarı boyunca birçok iş kazasında en az 31 bin 276 işçi hayatını kaybetti.

Meslek odaları, gerekli önlemler alınmış olsaydı iş cinayetlerinin yüzde 98’inin önlenebilir olduğunu belirtiyor.

Önergeye göre Türkiye, önlenebilir nedenlerle iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısında Avrupa ülkeleri arasında birinci.

AB'nin resmi istatistik kurumu EUROSTAT istatistiklerine göre, Avrupa ülkelerinde iş kazaları sonucu ortalama her 100 bin işçide 2 işçi yaşamını yitirirken Türkiye’de her 100 bin işçide 8,2 işçi yaşamını yitiriyor.

Otlu'nun soruları şöyle:

1- Bakanlığınızın iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği, ilgili yasa ve uluslararası sözleşmelerin uygulanmadığı, bu yüzden iş kazalarının ve işçi ölümlerinin engellenemediği iddialarına ilişkin açıklamanız var mıdır?

2- 2022 yılında ve 2023 yılının ilk 6 ayında iş kazası yaşanan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden denetimler ne zaman, ne şekilde yapılmıştır? İş yerlerinde etkin denetimler yapılmadığı iddialarına ilişkin açıklamanız var mıdır?

3- Elmadağ MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda son denetim ne zaman yapılmıştır? Denetim bulguları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

4- Son 5 yılda denetim yapılan kaç iş yerine para cezası verilmiştir? Kaç iş yerine iş durdurma cezası verilmiştir?

5- 2012 yılında kabul edilen 6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanununa ve uluslararası sözleşmelere rağmen iş kazaları ve iş kazaları sonucu işçi ölümleri neden önlenememektedir?

6- İş kazalarında, işverenlere verilen cezaların arttırılması konusunda yasal düzenlemelerin yapılması için girişimleriniz olacak mıdır?

7- İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenleme ve denetleme yetkisi için demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve ilgili Bakanlıklar ile işbirliği yapacak mısınız?

8- İş kazaları nedeniyle açılan davalara Bakanlığınız dâhil olmakta mıdır? Son beş yılda sorumlu bulunan kaç işveren ceza almıştır? İşverenlere etkin soruşturma ve yargılama yapılmadığı, gereken cezaların verilmediği iddialarına ilişkin açıklamanız var mıdır?

9- İş sağlığı ve güvenliğini sağlamayı işverenin yükümlülüğü olarak belirleyecek misiniz?

10-TMMOB ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının eğitimi ve denetimi konusunda işbirliği yapacak mısınız?

11- Bakanlığınız verilerine göre 2002-2023 6 ayına kadar kaç işçi, iş kazasında hayatını kaybetmiştir? Bu verilere kayıt dışı çalışan mevsimlik işçilerin ve mülteci işçilerin dâhil edilmediği iddiaları doğru mudur?

12- İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için iş sağlığı ve güvenliği konusunda ne gibi çalışmalar yapacaksınız? (Kısa Dalga)

Gündem