Türkiye'deki oteller katlandı, döviz kuru yerinde saydı: Tatil için yurt dışına talep arttı

Türkiye'deki oteller katlandı, döviz kuru yerinde saydı: Tatil için yurt dışına talep arttı
Tatil Sepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz kurun artmaması nedeniyle tur fiyatlarının fazla yükselmediğini, bu nedenle yurt dışı tatiline talebin arttığını ifade etti.

Hükümet 'arka kapı satışları' ve 'swap'larla döviz kurunu tutmaya çalışıyor. Bu nedenle kurda büyük bir sıçrama yaşanmıyor.

Pandeminin ardından kendini toparlayan ve işlerini yoluna koyan turizm sektörü, depremde yaşanan iş kaybını Ramazan Bayramı tatiliyle telafi etmek istiyor.

Sektör temsilcilerinden gelen açıklamalar yerli turistin daha çok vizesiz yurtdışı turları talep ettiğini gösteriyor.

Dünya'dan Mehtap Halıcı'ya konuşan Tatil Sepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, tatil için vizesiz gidilen ülkelerin tercih edildiğini belirterek "Vize istemeyen bölgelere geçen sene de talep vardı, bu sene de devam ediyor” dedi.

Nereler ilgi görüyor?

Balkanlar ve Uzak Doğu gibi vize istemeyen bölgelerin özellikle tercih edildiğini ifade eden Küçükyılmaz, “Mısır’ın en önemli turizm merkezi olarak nitelendirilen Şarm el Şeyh talep görüyor çünkü vize almıyorlar. Türkiye’deki sahil otelleri gibi Kızıl Deniz’de de tatil yapılabilir hale geldi" dedi.

Küçükyılmaz, insanların talep ettikleri ve ödeyebilecekleri alternatiflerin yurtdışında da geliştiğini ancak döviz kurlarında bir hareketlenme olursa işlerin tersine dönebileceğini kaydetti.

Küçükyılmaz, döviz kurunun enflasyona göre sabit kalmasının yurtdışına olan talebi artırdığını belirterek Türkiye’de fiyatların çok yükselmesi ve dövizle satılan ürünlerin aynı kalmasından dolayı yurtdışı tatillerini daha uygun hale getirdiğini söyledi.

Deprem psikolojisinin etkili olduğu ve insanların başka ülkelere seyahat etme isteğini artırdığını söyleyen Küçükyılmaz, “Yurtdışı ürünlerine daha çok talep var” dedi.

Turlar aynı fiyat

Küçükyılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Türkler yurtdışına gidiyor çünkü Türkiye’deki konaklama sektöründeki enflasyon Türkiye’de açıklanmış enflasyondan daha yüksek ve averaj fiyatlar Türkiye’de yüzde 100’ün üzerinde arttı fakat geçen sene 400-500 Euro’ya aldığımız bir turu bu sene de aşağı yukarı 400-500 Euro’ya alıyoruz.

Kur artmadığı için dolayısıyla fiyat daha uygun hale geldi. Yani Türkiye’deki TL fiyatlar konaklama fiyatlarına yansıtılmak mecburiyetinde kaldı oteller tarafından ama yurtdışındaki turlardaki fiyat artışları bu seviyede olmadı.

Türkiye'de TL bazında fiyat katlandı

Sadece bu yakıt artışı ve ilgili destinasyondaki kur artışları nedeniyle Türkiye’deki artış TL bazında yüzde 100’ün üzerinde oldu. Yurtdışı seyahatlerde döviz bazında fiyat artışları yüzde 10-15’ler seviyelerinde kaldı. Dolayısıyla yurtdışında tatil yapmak Türkiye’de tatil yapmaya göre şu an için geçen seneye göre daha kolay hale geldi.” (Kısa Dalga)

Gündem