Türkiye'den giden fentanil Guatemala'da yakalandı

Türkiye'den giden fentanil Guatemala'da yakalandı
İstanbul’daki bir kimya şirketi tarafından İzmit’ten gönderilen fentanilin asıl kaynağının Çin olduğu, ABD’ye sokmak üzere Guatemala üzerinden geçirildiği tahmin ediliyor.

Guatemala’nın Karayip Denizi kıyısındaki İzabal Puerto Barrios terminalinde Türkiye’den gelen konteynerlerde 24 ton olduğu hesaplanan sentetik uyuşturucu madde fentanil yakalandı.

Guatemala Ulusal Sivil Polisi’nin Anti Narkotik Bilgi Analizi Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada 23 Mart günü yakalanan 600 milyon dolar değerindeki fentanilin reçine içine gizlendiği anlaşıldı.

İstanbul’daki bir kimya şirketi tarafından İzmit’ten gönderilen dört konteyner reçine içindeki fentanilin asıl kaynağının Çin olduğu, Meksika’nın Meksikalı Sinaloa ve Jalisco kartelleri tarafından ABD’ye sokmak üzere Guatemala üzerinden geçirildiği tahmin ediliyor.

4 konteynerin Türkiye’den Fransa’ya gittiği, Kolombiya’nın Cartagena limanına uğradıktan sonra Guatemala’ya geldiği açıklandı. İlk konteynerde, boya hammaddesi olarak kullanılan alkid reçinesi içine gizlenen fentanil bulunduğu için dört konteynere daha el kondu.

Fentanilin kilosu 25 bin dolar değerinde.

Fentanil, morfinden 80 kat daha güçlü bir sentetik afyon türevi. Yaygın olarak ilaç sektöründe ağrı kesici ya da anestezide kullanılan fentanil, ilaç sektörü eliyle ABD’de 2008 yılında yaygın bir bağımlılık dalgasına neden olmuştu.

Meksika kartellerinin keşfettiği ve üreterek ABD’ye kaçırdığı fentanil, eroin, kokain gibi maddelere katılıyor ve 2 miligramı bile ölümcül olabiliyor.

Geçen yıl ABD’de 127 bin kişi aşırı doz nedeniyle hayatını kaybetti ve bunun yüzde 70’i fentanile bağlıydı.

İhracatçı şirket İstanbul Tuzla’da kurulu büyük bir üretim tesisine sahip, Guatemala, Romanya ve Lübnan’a ihracat yapıyor. 2017 yılında vergi yüzsüzleri arasında yer almıştı.

Bugüne kadar Türkiye’de fentanil üretimine ve kullanımına rastlanmadı. (Kısa Dalga)

Gündem