Türkiye'nin Covid 19 karnesi: İlk tedaviler işe yaramadı
Türk Toraks Derneği, ilk vakanın teşhisinden itibaren aradan geçen 2,5 yıl içinde Türkiye’de Covid-19 virüsünün etkilerini değerlendiren bir analiz çalışması yaptı. Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre Türk Toraks Derneği ikinci başkan yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk şu bilgileri verdi:
“Pandeminin ilk dalgasında hastaneye başvuran Covid-19 hastalarında 26 merkezde bin 500 hastanın dahil edildiği araştırmada PCR pozitiflik oranı yüzde 66,2 olduğunu gördük.
Vakaların yaklaşık yüzde 80’i hafif-orta, yüzde 20’si ise ağır ve kritik olgulardı. Bu hastaların yüzde 4,5 kaybedildi.
Hayatını kaybeden hastaların ağırlıklı olarak erkek, ağır zatürre (yüzde 15), kanser ve akciğer sertliği hastalarında arttığını, kronik hastalıkların da ölüm riskini belirgin olarak artırdığını gördük.
Dr. Füsun Fakılı ise şunları söyledi:
"Türkiye’de taburculuktan sonra ölüm oranı yüzde 2,8 olarak bulundu. Hastanedeki ölümlerle değerlendirildiğinde bu oranın yüzde 6,3’e çıktığı görüldü.
Sigara içenlerin ölüm oranı içmeyenlerden yüksek bulundu. 65 yaşından büyük olanlarda, erkeklerde ve kanser, KOAH, kalp hastalığı veya şeker hastalığı olan hastaların ölüm oranı istatiksel anlamlı yüksekti. Ölümlerin yüzde 63,3’ünün taburcu olduktan sonraki ilk 6 ayda gerçekleştiğini gördük.”
16 şehirde bulunan 26 merkezde, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tedavi rehberlerine göre hastanede tedavi edilen 1.472 yetişkin hastadan elde edilen sonuçları değerlendiren Doç. Dr. Cenk Babayiğit de hastalık tablosunun ağırlığına göre bir veya birden fazla Covid 19 ilacı kullanan hastaların analizinde ilaçların hiçbirinin olumlu klinik sonuçlara yol açmadığının tespit edildiğini söyledi.
Aksine bu ilaçların hastanede yatış süresinde uzama, yoğun bakım ve ventilasyon riskinde artış, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozulma ile ilişkili olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Prof. Dr. Oğuz Uzun, “Hastaneye yatan hastaların yüzde 93’ünün aşısız veya 2 doz inaktif Sinovac aşılı veya yetersiz doz aşılı olduğunu gördük. Bu hastaların yüzde 37.7’si yoğun bakımlarda yatıyordu. Bu çalışma aşının etkinliğini ortaya koyan bir Türkiye verisi” dedi.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.