Türkiye'nin gri listeden çıkmasının anlamı: Bizi bu listeye kim soktu?
Kısa Dalga - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Singapur'da yaptığı değerlendirme toplantısında; Türkiye’yi ‘kara para ile mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle’ Ekim 2021'de eklendiği gri listeden çıkardı.
FATF, Türkiye’nin ‘önemli ilerleme’ kaydettiğini belirtti.
Türkiye gri listeden çıktı | Mehmet Şimşek: 'Başardık'
Türkiye neden gri listeye alındı?
DW'nin aktardığına göre, Türkiye aslında ilk olarak 2011 yılında gri listeye girmişti. Yapılan düzenlemelerin ardından yine dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek zamanında 2014 yılında listeden çıkarılmıştı. Ekim 2021'de ise kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu gerekçesiyle yeniden gri listeye alındı.
Türkiye'de kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda gri alanların oluşmasında birbirini ardına yapılan varlık barışı düzenlemeleri ve emlak sektöründe yabancıya satışların etkili olduğu düşünülüyor.
Gri listeden çıkmak neden önemli?
Gri listede olmak yabancı bankalar ve yatırımcılarla ilişkileri olumsuz etkiliyor. Gri listeye alınan ülkeler, dış yatırım çekme sürecinde uluslararası otoriteler, kredi kuruluşları ve yatırımcılar nezdinde itibar kaybına uğrarken bu durum bankacılık işlemlerini de olumsuz etkiliyor. Yurt içinde ise dış ticaret ağı yüksek olan şirketlerin ekstra denetimler ve yükümlülüklerle karşılaşmasına neden oluyor. Bu bağlamda gri listede yer almak, yüksek dış finansman ihtiyacı olan Türkiye ekonomisine yabancı yatırım ilgisini azaltırken, dış ticareti ve pazar paylarını olumsuz etkiliyor.
‘Şimdi kimse sormuyor, bizi bu listeye kim soktu, nasıl becerdi bunu?’
Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci, Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasını değerlendirdi. Ekinci, kararın ülke adına iyi olduğunu belirterek, gri listede olmanın “Utanç verici bir tablo” olduğunu vurguladı.
İbrahim Ekinci, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin gri listeden çıkması iyidir. Utanç verici bir tabloydu. İktisatçı Serkan Özcan, listede bizim yanımızda sıralanan diğer ülkelerden bazılarını saymış: Burkina Faso, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam ve Yemen…
Evet, listeden çıkmak iyidir de… Şu soru geliyor şimdi aklımıza: Bizi o listeye kim soktu? O listeye girmenin anlamı neydi? ‘Sizde kara para aklanıyor, terörün finansmanı konusunda sisteminiz yok…’ Bunu diyordu o liste. Türkiye’yi baronların, mafya çetelerin karargahına çevirenler kimse, Türkiye’yi gri listeye sokan da o. Çünkü kanun, düzen anlayışı yok.
Düşünebiliyor musunuz, vatandaşlarına diyor ki, ‘Ya para varsa bir yerlerde, vergi cennetlerinde filan, getir, nereden kazandığını sorgulamayacağım, getir yeter ki…’ Böyle bir ülkeye ne denilebilir? Milletin kafasına yıkılan binaları da imar barışına sokan kafa bu.
Şimdi kimse sormuyor, bizi bu listeye kim soktu, nasıl becerdi bunu? Hatta birkaç güne kalmaz Cumhurbaşkanı çıkıp, listeden nasıl da yaman çıktıklarını övünerek de anlatabilir.
‘O kafa yerinde duruyor’
Siyasetçi Nesrin Nas, sormuştu sosyal medyada, ‘O gri listeye ülkeyi hangi iktidar sokmuştu? Yıllarca yapılan uyarıları kim kulak arkası yapmıştı? Bu kadar çeteler ve kirli para bu ülkeyi nasıl kuşattı, kimler buna yol verdi? Bu sebepleri ortadan kaldırmadan yeniden o listeye girmeyeceğimizin garantisi yok.’
Haksız mı? Değil. O kafa yerinde duruyor."
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Uluslararası kaynak girişini hızlandıracak
FATF'nin gri liste kararı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir" dedi.
Kararın hem finans sektörü hem de reel sektör açısından son derece olumlu sonuçları olacağını belirten Yılmaz, "Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır" dedi.
Yılmaz, Türkiye'ye yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artacağını, dezenflasyon sürecinin ise hızlandıracağını belirtti. (Haber Merkezi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.