Türkiye'nin su varlığı 10 yılda 'buharlaştı'

Türkiye'nin su varlığı 10 yılda 'buharlaştı'
Her yıl tarımda 46 milyar metreküp su kullanan Türkiye'de son 10 yılda su varlığındaki azalış dikkat çekici boyuta ulaştı.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'nin 2012 ölçümlerine göre 181,49 milyar metreküplük su varlığının, 2022 sonunda 112 milyara gerilediğini, son 10 yıldaki kaybın 70 milyar metreküpe yakın olduğunu söyledi.

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle kuraklığa dikkat çeken Dr. Erol Kesici, sulak alanların iklimi kontrol ettiğini, çevresindeki halkın yaşamında önemli yer tuttuğunu, bölge ve ülke ekonomisine katkılar sağladığı, su kuşları için beslenme, konaklama ve üreme alanı olduğunu söyledi.

10 yılda 70 metreküp azaldı

Kesici şöyle devam etti: "Ülkemizde geçici gölcükler ile bataklıklar hesaba katılmasa bile sürekli göllerin sayısı 300'dü. Belirlenen sulak alanların sayısı 135, irili ufaklı gölet ve barajı sayısı 860, akarsu sayısı da 160'ı bulmaktaydı."

Kesici, "Yılda ortalama 46 milyar metreküp suyu tarımda kullanan ülkemizde, son 10 yılda 70 milyar metreküp su varlığımız azalmış durumda" diye konuştu.

Ocak 2023'ün Türkiye'de çok şiddetli kurak geçtiğine işaret eden Dr. Kesici, "Su kaynaklarımızın aşırı kullanımı ve israfı nedeniyle önümüzdeki yılın tarımda, sanayide ve içme-kullanmadaki kesimini de şimdiden tüketmiş durumdayız" ifadesini kullandı.

'10 yılda şiddetli kuraklık beklentisi'

Yağışlardaki ciddi düşüşün su dengesiyle döngüsünü bozduğunu dile getiren Dr. Kesici, "Türkiye'de önümüzdeki 10 yıl içinde çok şiddetli kuraklık yaşanacağı belirtilmekte. Su kaynaklarında seviyenin ortalama yüzde 30 altına düşmesi, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 10-15 yukarısında olması, 2023 yılında ve sonrasında çok şiddetli kuraklık yaşayacağımızı göstermektedir" dedi.

Dr. Kesici, Türkiye'de 2000 yılı öncesi yüzde 30 oranına varan yarı kurak ikliminin, son yıllarda neredeyse yüzde 80'inde görüldüğünü ifade etti. (DHA)

Gündem