Tutuklanan mimar ve mühendis, otele dönüştürülürken yapılan hesaplamalardan haber olmadıklarını iddia etti

Tutuklanan mimar ve mühendis, otele dönüştürülürken yapılan hesaplamalardan haber olmadıklarını iddia etti
Adıyaman'da onlarca kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel'e ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan fenni mesul mimar Erdem Yıldız ile inşaat mühendisi Halil Bağcı, ifadelerinde çarpıcı iddialarda bulundu. Her iki isim bina otele dönüştürülürken yapılan kaba inşaat ve hesaplamalardan haberdar olmadıklarını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde Adıyaman’daki İsias Otel’de konaklayan 31 turist rehberi ve KKTC’li ortaokul voleybol takımı kafilesinden 25’i çocuk 35 kişi ile onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İzmir’de gözaltına alınan İsias Otel statik proje müellifi ve fenni mesul mimar Erdem Yıldız, dün (30 Mart) sevk edildiği Adıyaman Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklandı. Otelin diğer fenni mesulü inşaat mühendisi Halil Bağcı ise 29 Mart’ta tutuklandı.

Soruşturma kapsamında otel sahibi Ahmet Bozkurt ile şirket ortağı olan oğulları Mehmet Fatih Bozkurt ve Efe Bozkurt da “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 17 Şubat’ta tutuklanmıştı. Bozkurt’un yine şirket ortağı olarak görünen eşi Ulviye Bozkurt ve kızı Şule Özbek hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verilmişti.

T24’den Sibel Yükler’in haberine göre, tutuklanan mimar Erdem Yıldız, hakimlik sorgusunda, otel sahibi Ahmet Bozkurt’un kendisine ulaşması üzerine binanın hotele dönüştürülmesi ile ilgili mimari yaptığını söyledi. Proje belediyeye sunulduktan sonra Bakanlıktan onay alındığını belirten Yıldız, ifadesinde şunları söyledi:

“2001 yılında hotelin sahibi Ahmet Bozkurt ofisime geldi. Belediyeden temin ettiği evrakları getirerek mimari projeyi hazırlamamı istedi. Bana göstermiş olduğu evraka göre, binanın kaba inşaatı bitmişti. Ben de getirdiği evraklara göre binanın hotele dönüştürülmesi ile ilgili mimari projeyi çizdim. Bina, zemin + 7 katlı tek bir binaydı. Mevcut statik projesinde değişiklik yapmadan mimari projeyi hazırladım. Bu proje Adıyaman Belediyesine sunuldu. Sonrasında Turizm Bakanlığından onay alındı. Onaylanması sonrasında hotelin inşaat yapımı başladı.”

“İnşaat mühendisinin referansı iyiydi, ben önerdim”

“Bana sormuş olduğunuz Mehmet G. isimli şahsı tanımıyorum. Halil Bağcı isimli şahsı tanıyorum. Kendisi inşaat mühendisidir. Ben mimari projeyi yaptığım zamanda binanın statik projesiyle Halil B. ilgilendi. Ahmet Bozkurt, Halil Bağcı'dan bu otelin inşaat işleriyle ilgilenmesini istedi. Ben inşaattan önce de Halil Bağcı’yı tanıyordum. Halil Bağcı iyi bir mühendisti. Referansı iyiydi. Ahmet Bozkurt'un bana sorması üzerine ben kendisine Halil Bağcı ismi önermiş olabilirim. Ben otelle alakalı mimari projesi dışında farklı herhangi bir taahhüt altına girmedim.”

Statik yapmadığını ve fenni mesullük yapmadığını öne süren Yıldız, soruşturma dosyasında yer alan 08.11.2001 tarihli yapı ruhsatına ilişkin ise şu cevabı verdi:

“Ben statik yapamam. Yetkim de yok uzmanlığım da yok. Neden benim adım statik projede yazıyor bilmiyorum. Fenni mesul olarak adımın yazıldığını hatırlamıyorum. Fenni mesullük benim işim değildir. Ben sadece yapının mimari çizimini yaptım. 2004 yılında Ahmet Bozkurt ile iş yapmayı bıraktım. Farklı bir sektöre girdim. Mimarlık da yapmadım. Serbest bırakılmayı talep ediyorum.”

Avukatı imzaya itiraz etti: Habersiz kat çıkanlar adını kullanmış olabilir, mimarın statik yetkisi yok

Yıldız’ın avukatı Serdar Erdoğan ise müvekkilinin adı kullanılarak evrak düzenlenmiş olabileceğini öne sürdü. “Bir mimar, bir yapının statik durumu ile ilgili yorum dahi yapamaz. Yapsa dahi idare makamlar tarafından kabul edilmez” diyen avukatı, Yıldız’ın attığı söylenen imzaya itiraz etti.

İnşaat mühendisi: Otelin yapımıyla alakam yok, konuttan otele dönüştürülürken rapor istendi

29 Mart’ta tutuklanan otelin fenni mesul inşaat mühendisi Halil Bağcı ise hakimlik sorgusundaki ifadesinde, İsias Otel'in yapımı ile ilgili hiçbir alakası olmadığını öne sürdü. Statik projeyi hazırlamadığını, konuttan otele dönüştürülürken kendisinden rapor istendiğini iddia eden Bağcı’nın ifadesinde şunlar yer aldı:

“Benim İsias Otel’in yapımı ile ilgili hiç ir alakam yoktur. Ben bu binanın betonarme statik projesini hazırlamadım. Benden yalnızca İsias Otel’in konuttan otele dönüşüm aşamasında mevcut kolonların projeye olarak bunu karşılayıp karşılamadığı konusunda Erdem Yıldız isimli kişi tarafından rapor istendi. Ben de bu sebeple dosya içerisinde bulunan üç sayfalık karşılaştırma raporunu hazırladım.”

Hakimliğin isminin yer aldığı projeyi sorması üzerine ise Bağcı, “Üzerinde İsias Otelcilik betonarme statik hesapları yazan ve dosya içerisinde projeyi yapan kişi olarak Halil Bağcı isminin geçtiği hesapları ben yapmadım. Bundan hiçbir şekilde haberim yoktur. Bu hesapları yapacak programı da kullanmadım. Kim tarafından yapıldığını da bilmiyorum. Üzerinde herhangi bir imzam da bulunmamakta” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem