Tutuklu gazeteci Sedat Yılmaz soruşturmasında mahkemeden yetkisizlik kararı

Tutuklu gazeteci Sedat Yılmaz soruşturmasında mahkemeden yetkisizlik kararı
Tutuklu gazeteci Sedat Yılmaz hakkındaki iddianame, Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yetkisizlik kararıyla Diyarbakır’a gönderildi.

Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz’ın da aralarında olduğu 5'i tutuklu 49 kişi hakkında başlatılan soruşturmanın tamamlanması üzerine 18 Temmuz’da hazırlanan ve Ankara 28’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianame, mahkeme tarafından kabul edilmeyerek, 27 Temmuz’da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade edildi.

Mahkeme, iade gerekçesinde soruşturma bağlamında gözaltına alınan veya tutuklananların arasında hukuki ve fiili bir bağlantının olmadığı halde soruşturmanın toplu olarak açıldığı ve yürütüldüğü, bu durumun kovuşturma sürecinde birçok zorluğa neden olacağını belirterek, toplu olarak hazırlanan iddianamenin kişi ve iddiaya göre hazırlanması istedi.

Savcılık bu duruma itiraz etmesine rağmen mahkeme itirazı reddetti. Savcılık, bunun üzerine gazeteci Sedat Yılmaz hakkında 6 Eylül’de “Örgüte üye olmak” ve “Örgüt kurma ve yönetmek” iddiasıyla ayrı iddianame düzenledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Aslan’ın haberine göre, hazırlanan iddianame, aynı mahkemeye sunuldu. Ancak 28’inci Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamede yer alan iddiaların Diyarbakır’da geçtiği, bu nedenle iddianamenin Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi gerektiğini belirterek, yetkisizlik kararı verip iddianameyi 21 Eylül’de Diyarbakır’a gönderdi.

Yılmaz hakkında hazırlanan 44 sayfalık iddianamenin 41 sayfası, PKK ve KCK’nin yapılanmasına dair bilgiler ile gizli ve açık tanık ifadelerinden oluştu.

Bu tanıklar arasında HDP kapatma davası ile Kobane davasında ifade veren tanıklar da bulunuyor.

İddianamede, Yılmaz’ın HTS kayıtlarına da yer verildi. Yılmaz’ın kardeşi Filiz Yılmaz, birlikte çalıştığı gazeteciler Dicle Müftüoğlu, Mehmet Ali Ertaş, Özgür Paksoy ve pek çok siyasetçi ile yaptığı görüşmeler suçlama konusu yapılırken, görüşmelerin içeriğine dair bilgi verilmedi. Yılmaz’ın 2 bin 176 arama-arandı bilgisinin bulunduğu iddianamede aktarıldı.

“Örgütsel telefon konuşması” iddiası

İddianamede, söz konusu telefon görüşmeleri şöyle yorumlandı: “Bu irtibatların ülkemiz sınırları içerisinde KCK Alan Merkezlerinin ve İdeolojik Alan Merkezi içindeki örgütsel faaliyetlerin dizayn edilmesi adına gerçekleştirildiği, örgütsel faaliyetlerin düzenlenmesi, terör örgütü güdümünde düzenlenen eylemlerin tertip edilmesi ve müzahir kitlenin diri tutulması adına örgüt mensuplarının sahiplenilmesi ve gerçekleştirilen eylem ve faaliyetlere katılım yapılması adına bu görüşmelerin yapıldığı”

MASAK raporu

İddianamede, Yılmaz’a dair MASAK raporuna da yer verildi. Yılmaz’ın çok az sayıda bankacılık işlemi bulunduğu, bunun hayatın olağan akışına aykırı olduğu ve Yılmaz’ın örgütsel gizliliğe riayet ettiği ileri sürüldü.

Paylaşım yok, suç var

İddianamedeki bir diğer “delil” Yılmaz’ın facebook hesabı oldu. Hiçbir paylaşım iddianameye girmezken, Yılmaz’ın facebook hesabındaki paylaşımlarla “PKK/KCK ve PYD/YPG’nin görüş ve ideolojilerini benimsediği, örgüt faaliyetlerini destekleyen paylaşımlar yaptığı, örgüt güdümünde haber yapan sayfaları takip ettiği ve bu paylaşımları sosyal medya platformlarından paylaştığı” ileri sürüldü. (Kısa Dalga)

Gündem