Twitter'dan kaçan oraya gidiyor: Mastodon nedir, nasıl kullanılır?

Twitter'dan kaçan oraya gidiyor: Mastodon nedir, nasıl kullanılır?
Twitter'a rakip olarak gösterilen Mastodon, “merkezi olmayan bir sosyal medya ağı” olarak tanımlanıyor.

Elon Musk'ın Twitter'ı devralmasının ardından binlerce kullanıcı platformu terk etti. Alternatif platformlar arasında en popüleri Mastodon adlı platform. Şimdiden 230 binden fazla kullanıcı kazandığı belirtilen Mastodon nedir, ne değildir? Teknoblog internet sitesinde yer alan habere göre, Mastodon, “merkezi olmayan bir sosyal medya ağı” olarak tanımlanıyor.

* Farklı gruplardaki veya sunuculardaki kullanıcılardan oluşuyor. İçerik açısından, Twitter’da gezinmeye benziyor. İnsanları ve hesapları aynı şekilde takip edebiliyorsunuz. Ancak Mastodon, gündemdeki konular ve haberler için de özel sekmeler barındırıyor.

Mastodon kullanıcı arayüzü açısından Twitter ile büyük benzerlikler gösteriyor. Ancak biraz karışık ve alışmanın zaman alacağı belirtiliyor.


* Mastodon sunucuları, hesap kurulumunuzu etkiliyor ve kullanıcı adınızın bir parçası olur. Hesabınızı oluştururken, örneğin “Mastodon.social” (orijinal Mastodon sunucusu) veya “mastodon.com.tr” (Türkiye merkezli sunucu) gibi bir sunucuya dahil olmanız gerekiyor. Kullanıcı kaydınız bu sunucularda tutuluyor, ancak görebileceğiniz içeriklere veya erişebileceğiniz hesaplara herhangi bir sunucu sınırlama getirilmez.

* Örneğin, “mastodon.com.tr” sunucusuna kaydolan biri, “Mastodon.social” sunucusundaki birini takip edebilir. r.

* Farklı sunucularda bulunan Mastodon kullanıcılarıyla etkileşim kurmak isterseniz, paylaşımlarınızda onun kullanıcı adını eksiksiz biçimde yazmalısınız.

* Bir hesap yalnızca bir Mastodon sunucusuna ait olabilir, ancak birden fazla sunucuda yeni hesaplar kaydetmenizi engelleyen hiçbir şey yoktur. İ


* Mastodon’un sahibi Alman mühendis Eugen Rochko, sosyal ağdan para kazanmakla ilgilenmiyor ve bu açıdan Elon Musk ile tamamen zıt bir yaklaşım sergiliyor. Mastodon ile ilgili en büyük sorun, çok popüler olmaması. Bu nedenle kullanıcı sayısı düşük, tanıdık ve sosyalleşecek çok insan yok.

Teknoloji