Ziraat Odaları Birliği: Fındıkta Ferrero tekelcilik yapıyor

Ziraat Odaları Birliği: Fındıkta Ferrero tekelcilik yapıyor
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık alıcısı İtalyan şirketi Ferrero’nun Türkiye'de kartel oluşturduğunu savunarak "Bölgedeki odalarımızdan gelen bilgilere göre, tüccarımız, bu yabancı firma paydaşları tarafından fındıklarının ihracatçılar tarafından alınmayacak diye tehdit edilmesi suretiyle sadece üreticiyi değil tüccarı da mağdur ediyor. Bu durum apaçık tekelciliktir. Buradan Rekabet Kurumu’na sesleniyoruz ve kendilerini göreve davet ediyoruz" dedi. (GÖRÜNTÜLÜ)

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık alıcısı İtalyan şirketi Ferrero’nun Türkiye'de kartel oluşturduğunu savunarak "Bölgedeki odalarımızdan gelen bilgilere göre, tüccarımız, bu yabancı firma paydaşları tarafından fındıklarının ihracatçılar tarafından alınmayacak diye tehdit edilmesi suretiyle sadece üreticiyi değil tüccarı da mağdur ediyor. Bu durum apaçık tekelciliktir. Buradan Rekabet Kurumu’na sesleniyoruz ve kendilerini göreve davet ediyoruz" dedi.

TZOB Başkanı Bayraktar, fındıkta yaşanan son gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. Türkiye’nin dünya fındık üretiminin yüzde 67’sini ve ihracatının yüzde 72’sini tek başına gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bayraktar, yaklaşık 500 bin üreticinin geçimini fındıktan sağladığını belirtti.

Türkiye’nin dünya fındık üretiminde ilk sırada yer almasına rağmen fındık tüketiminin oldukça düşük olduğunu belirten Bayraktar, yılda ortalama 110 bin ton fındığın tüketildiğini söyledi. Karadeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2020 yılı verilerine göre Türkiye’nin, 550 bin ton kabuklu fındık ihracatı yaptığını 1,9 milyar dolar ihracat geliri elde ettiğini hatırlatan Bayraktar, Türkiye’nin bir numaralı fındık alıcısı İtalyan şirketi Ferrero’nun kendisi ile iş birliği yapan tüccardan fındık aldığını, iş birliği yapmayan tüccarların piyasadan çekilmelerini sağladığını söyledi.

Bayraktar’ın açıklaması şöyle:

“Her yıl olduğu gibi bu yıl da fındıkla ilgili yurt dışı menşeli bir kuruluş, görevi olmadığı halde mayıs ayı sonunda ülkemizin 2021 yılı tahmini fındık üretimini 790 bin ton olarak açıkladı. Bu davranışın art niyetli, spekülatif bir girişim olduğunu kamu ve özel sektördeki fındıkla ilgili bütün paydaşların görmesini bekliyoruz. Bakanlığımız fındık üreticimizin mağduriyetine zemin oluşturan diğer kurum ve kuruluşların rekolte açıklamasına asla müsaade etmemeli ve art niyetli açıklamaları Rekabet Kurumu vasıtasıyla yasal olarak engellenmelidir.

“SERBEST PİYASA FİYATLARI TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ ALIM FİYATININ ALTINDA”

Serbest piyasa fiyatları TMO’nun fındık alım fiyatının altında. TMO 26 lira 50 kuruş alım fiyatı açıkladı. Ancak serbest piyasaya baktığımızda 23 lira ile 23 lira 50 kuruş gibi neredeyse maliyet fiyatına alımlar yapılıyor. Bu durum tekelleşmeyi gösteriyor.

“APAÇIK TEKELCİLİKTİR. REKABET KURUMUNU GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Bu yatırımcı görevi olmaksızın piyasaya müdahale etme gereği de duyuyor. Kendine kartel yapı oluşturuyor, kendisi ile iş birliği yapan tüccardan fındık alıyor, işbirliği yapmayanı kendince cezalandırarak piyasadan çekilmelerini sağlıyor.

Bölgedeki odalarımızdan gelen bilgilere göre; üreticimizden TMO fiyatına ürün alan adil ve dürüst fındık tüccarımız, bu yabancı firma paydaşları tarafından fındıklarının ihracatçılar tarafından alınmayacak diye tehdit edilmesi suretiyle sadece üreticiyi değil tüccarı da mağdur ediyor. Bu durum apaçık tekelciliktir.

Bölgedeki odalarımızdan gelen bilgilere göre, tüccarımız, bu yabancı firma paydaşları tarafından fındıklarının ihracatçılar tarafından alınmayacak diye tehdit edilmesi suretiyle sadece üreticiyi değil tüccarı da mağdur ediyor. Bu durum apaçık tekelciliktir.

Kaldı ki bu Ferrero firmasının piyasaya yaptığı baskılardan sadece çiftçilerimiz değil yerli tüccarlarımız, sanayicilerimiz ve hatta bazı ihracatçıların da rahatsız olduklarını duyuyoruz. Piyasadan fındık almaya korkar hale gelmişlerdir. Ziraat Odalarının dışında Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları da bu tekelci firmanın piyasaya verdiği sıkıntıları dile getirmeye başlamışlardır. Onlarda bu firmanın fındık alım ruhsatı iptali için Rekabet Kurulu’na başvurmaya hazırlanıyorlar.

Bir zamanlar yurtdışı için yapılan alivre bağlantılar artık günümüzde yurt içinde malum firmanın destekçileri tarafından yapılıyor. Ancak, ülkemiz hiçbir zaman müstemleke olmamıştır, buna yeltenenlere de günü geldiğinde diyetini ödetmiştir. Yerli ve yabancı, ülkemizde her kim fındık işiyle uğraşıyorsa bu gerçeği asla unutmamalıdır.

Buradan Rekabet Kurumu’na sesleniyoruz ve kendilerini göreve davet ediyoruz. Piyasayı üreticilerimizin aleyhine, tamamen kendi istekleri yönünde şekillendirmeye çalışanlar hakkında gereği yapılmalıdır.”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hızlı ve daha fazla alım yapması gerektiğini belirten Bayraktar, ödemelerin çiftçilere peşin yapılması gerektiğini söyledi. (ANKA)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi