TZOB Başkanı Bayraktar’dan ‘kuraklık’ uyarısı: Tüketici fiyatlarını artırabilir

TZOB Başkanı Bayraktar’dan ‘kuraklık’ uyarısı: Tüketici fiyatlarını artırabilir
“Çiftçilerin tedirginliği arttı, beklenen kar yağışı gerçekleşmezse sıkıntılı bir döneme girilecek” diyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar, önerilerini açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında kuraklık riskini değerlendirdi.

Bayraktar, Ege ve Marmara bölgesinde devam eden yağışlar üreticiyi sevindirse ve bu bölgelerde kuraklık riskini şimdilik azaltsa da yağış almayan İç Anadolu Bölgesi'nde kuraklık riskinin devam ettiğini belirtti.

Bayraktar, “Ekim, kasım, aralık ayları ve ocak ayının başında beklenen yağmur ve kar yağışlarının düşmemesi sonucu ekim alanlarında özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde buğday ve arpa çıkışları olumsuz etkilendi. Önümüzdeki günlerde beklenen yağışlar gerçekleşmezse üretimi ve üreticilerimizi zor günler bekliyor” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre tüm bölgelerde normalin altında yağış aldığını hatırlatan Bayraktar, “Özellikle Konya, Eskişehir, Nevşehir ve Kırşehir illerinin bazı bölgelerinde çimlenmede sorun olduğu, köklerde sararma meydana geldiği görülüyor” dedi.

“Çiftçi tedirgin”

Sonbahar yağışlarının yetersizliği ile yeni sezona sorunlarla başlanırken beklenen kış yağışlarının da gerçekleşmemesiyle çiftçilerin tedirginliğinin arttığını söyleyen Bayraktar, “Beklenen kar yağışlarının yeterince gerçekleşmemesi durumunda, ilkbaharla birlikte ekimleri gerçekleştirilecek diğer ürünler için de sıkıntılı bir döneme girilecek” dedi.

Bayraktar, şöyle konuştu: “Kışlık ekilen ürünlerde kuraklıktan etkilenme dolayısıyla verim kaybı tahminleri için henüz erken bir dönemdeyiz. Önümüzdeki günlerde yağışların normal seviyesinde olmasıyla hububatta kuraklık riski azalabilir. Kış yağışlarının yanında mart, nisan ve mayıs aylarındaki yağışların kışlık ekimler açısından önemi daha büyük hale geldi.”

“Don vurabilir”

Normalin üzerinde devam eden hava sıcaklıklarının özellikle meyve ağaçlarında fenolojik gelişmenin zamanından önce olmasına neden olacağını kaydeden Bayraktar, “Bu durum, sonraki aylarda meydana gelebilecek don afetiyle, ülkemizin katma değeri yüksek önemli ihraç ürünlerinden olan fındık, kayısı, üzüm, erik, kiraz ve badem gibi ürünlerde zarara sebep olabilir” dedi.

“Birçok üründe verim kaybı yaşanabilir”

Yağışların gelmemesinin hidrolojik kuraklığa da neden olabileceğini, bunun da sulamayı etkileyceğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: “Yeterli sulama yapılamaması durumunda birçok üründe verim kaybı yaşanabilir. Su yetersizliği, ürün tercihlerini de etkileyecek, üretici daha az su isteyen ürünlere yönelecektir. Üretim düşüklüğü, gıda arzının gerilemesine neden olacak ve neticede ise yaşanan bu olumsuz durum tüketici fiyatlarına olumsuz yansıyacaktır.

“Hidrolojik kuraklık sonucu sulu tarım alanları da riske girebilir. Çiftçilerimiz, yağışın olmaması ve barajların su seviyesinin düşük olması nedeniyle hangi ürünü ekeceği konusunda kararsız kalıyor. Önümüzdeki aylarda yağışların yetersiz olması ve sulamanın yeterli düzeyde yapılamamasıyla mısır, pamuk, şekerpancarı gibi çok su isteyen ürünlerde de sorun yaşanabilir.”

Bayraktar, kuraklık riskini yönetilebilmesi, tarım, sanayi ve evde tüketilen suyun tasarruflu olarak kullanılmasını sağlayacak önlemlerin alınması, basınçlı sulama imkanlarının artırılması, bölge bazında kuraklığa ve soğuğa toleranslı tohum çeşitlerinin geliştirilmesi ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerinin kullanım alanlarının yaygınlaştırılması, yer altı sularının bilinçsizce ve aşırı bir şekilde tüketilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem