Üç boyutlu baskıyla oluşturulan kalp, otonom olarak uzun süre atmayı başardı

Üç boyutlu baskıyla oluşturulan kalp, otonom olarak uzun süre atmayı başardı
Almanya'daki bilim insanları, 100 günden fazla otonom olarak atabilen yapay bir kalp üretti. 3D baskı ile üretilen bu kalp, işlevsel bir kalbin basılmasında öncü olabilir.

3D baskı ile oluşturulan kalp, 100 gün boyunca otonom olarak atmayı başardı

Donanımhaber'de yer alan bilgilere göre; araştırmacılar 3D baskıyı kullanarak 100 günden fazla otonom olarak atabilen minyatür bir kalp odasını başarıyla oluşturdu. Çığır açan deney, benzersiz bir biyolojik mürekkep oluşturmak için insan kardiyomiyositleri, kollajen ve hyaluronik asit kullanımını içeriyordu. Bu özel mürekkep daha sonra bir meme kullanılarak jel destekli bir kardiyak doku yapısına dikkatlice enjekte edildi. Basıldıktan sonra ise jel katılaştı ve yapay kalp odasının oluşmasıyla sonuçlandı.

Normal bir insan kalbi, dört odadan oluşur. Bilim insanları ise yalnızca 14 milimetre yüksekliğinde ve 8 milimetre çapında küçük kalp odacıklarını 3D olarak yazdırmayı başardı. İnsan kalp odacıklarının yaklaşık altıda biri büyüklüğündeki bu minyatür odalar, dikkate değer bir işlevsellik sergiliyordu. Çünkü baskıdan sadece bir hafta sonra atmaya başladı ve 100 günlük etkileyici bir süre boyunca otonom olarak atmaya devam etti.

Bir sonraki aşamada ise araştırmacılar, bu mikro haznelere ikinci bir biyo-mürekkep enjekte etmeyi hedefliyor. Bu yenilikçi yaklaşım ile hazneler içindeki kan damarlarının büyümesini sağlanacak ve tamamen işlevsel bir kalbin basılmasının önünü açılacaktır.

Teknoloji