Üç gün izin, aynı maaş, aynı performans: İngiltere’de haftada dört gün çalışma test edilecek

Üç gün izin, aynı maaş, aynı performans: İngiltere’de haftada dört gün çalışma test edilecek
Haftada dört gün çalışma modeli, İngiltere'de 3 binin üzerinde çalışanın katılacağı bir pilot programla denenecek.

Haftada 4 gün çalışma modelinin bugüne dek yapılacak en kapsamlı pilot uygulaması, haziran ayında İngiltere'de başlıyor. Farklı sektörlerden iş yerlerinin ve yardım kuruluşlarının katılacağı pilot uygulama kapsamında, 60 şirketten 3 binin üzerinde çalışan haftada dört gün çalışacak, üç gün izin yapacak.

ÇALIŞMA SÜRESİ YÜZDE 20 KISALACAK

Haziran ile aralık ayları arasında gerçekleştirecek olan uygulamada, değişik sektörler ve şirketlerin haftada dört gün çalışmaya nasıl adapte olacağı incelenecek. Programa katılan kişilerin çalışma süreleri haftada dört güne geçişle yüzde 20 oranında kısalacak, kazançlarında ise herhangi bir bir değişiklik yapılmayacak. Bununla birlikte, katılımcılardan dört gün çalıştıkları dönemde eskisinden daha az performans göstermemeleri istenecek. Araştırmanın sonuçları ise İngiltere'deki Oxford ve Cambridge üniversitelerinin yanı sıra ABD'deki Boston College tarafından incelenecek.

Benzer bir pilot uygulama, İzlanda'nın başkenti Reykjavik'de de 2 bin 500 den fazla çalışan üzerinde gerçekleştirilmişti. İngiltere'deki araştırma, bu alanda bugüne dek yapılan en kapsamlı pilot çalışma özelliğini taşıyor.

'PANDEMİ ÖNCESİNE DÖNÜŞ MÜMKÜN DEĞİL'

Söz konusu araştırmalar, Covid-19 pandemisi sonrasında birçok kişinin ve şirketin çalışma koşullarını gözden geçirmesinin ardından yapılıyor. Dünya çapında birçok şirket pandemi sonrasında hibrit çalışma modellerine geçmişken, şirketler ile çalışanlar verimliliğin, maaşların ve kârların düşmediği, personelim çalışma koşullarının düzeltildiği formüller arıyor.

Haftada dört gün çalışma için kampanya yapan ve pilot programa da ortak olan 4 Day Week Global kuruluşunun yöneticisi Joe O’Connor, çalışma koşulları açısından 'pandemi öncesi dünyaya dönüşün mümkün olmadığını' söyledi. The Guardian gazetesine konuşan O'Connor, "Giderek daha fazla sayıda müdür ve yönetici, saat sayısına değil, işin kalitesine odaklanan yeni bir çalışma modelini benimsiyor. Çalışanlar pandemiden sağlıklı bir özel hayat--iş dengesinin ne olduğuna dair farklı beklentilerle çıktı" dedi.

'ÇOK BÜYÜK FARK YARATIYOR'

Pilot programda yer alan İngiltere Kraliyet Biyoloji Topluluğu'nun yöneticisi Mark Downs ise haftada 4 gün çalışma modelinin 'iş piyasasının giderek daha rekabetçi hale gelmesi' nedeniyle de deneneceğini söyledi. Downs, "Mesele, yeni personel çekmek ve mevcut personelimizi elimizde tutmak için daha iyi, daha yenilikçi işverenler olmaya çalışmakla ilgili. Bu tür olasılıklar çok büyük fark yaratıyor. Bu herkes için harika" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Yaşam