Uganda BM Daimi Temsilcisi Ayebare: Yargıç Sebutinde'nin verdiği karar Uganda'yı temsil etmiyor

Uganda BM Daimi Temsilcisi Ayebare: Yargıç Sebutinde'nin verdiği karar Uganda'yı temsil etmiyor
Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail lehine oy kullanan Ugandalı yargıc Julia Sebutinde ile ilgili Uganda'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Adonia Ayebare, "Tutumuzu temsil etmiyor" dedi.

Güney Afrika’nın soykırım suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) açtığı davada mahkeme, İsrail’in Gazze'deki soykırım eylemlerini engellemek için tüm önlemleri almasının zorunlu olduğuna hükmetti.

Kararda, İsrail'in, kendisine bağlı güçlerin Gazze’de soykırım yapmayacağını garanti etmesi gerektiğini vurgusu yer aldı.

Uluslararası Adalet Divanı'ndaki oylamada mahkemenin ilk Afrikalı kadın yargıcı olan Ugandalı yargıç Julia Sebutinde, İsrail aleyhine alınan tedbir kararlarının hepsine "karşı" oy kullandı.

Uganda'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Adonia Ayebare, sosyal medya hesabı X'ten açıklama yaptı.

Ayebare, "Yargıç Sebutinde'nin UAD'de verdiği karar, Uganda hükümetinin Filistin'deki duruma ilişkin tutumunu temsil etmemekle birlikte, Uganda'nın Filistin halkının içinde bulunduğu acı durumun son bulması için verdiği destek, Birleşmiş Milletler'de kullandığı oylarla ortaya konmuştur" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) dava açtı.

Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyet teşkil etmesi sebebiyle UAD'den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istedi ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak tarihlerinde Lahey'deki Barış Sarayı’nda yapıldı.

Divan, 26 Ocak’ta tedbir kararlarını açıkladı.

Kararlar şöyle: İsrail’in Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri alması, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle alması, Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atması, Gazze’deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri alması, Gazze’deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi'nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde, alınan tüm tedbirler hakkında Mahkeme'ye bir rapor sunması. (Kısa Dalga)

Dünya