Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Filistin'deki savaş suçlarını soruşturma kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Filistin'deki savaş suçlarını soruşturma kararı
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) yetki alanının İsrail'in 1967'deki Altı Gün savaşı sırasında işgal ettiği toprakları kapsadığına hükmetti. Bu kararla savcıların İsrail'in askeri operasyonlarına yönelik savaş suçu soruşturması açabilmelerinin önü açılmış oldu. UCM'nin yurtdışındaki İsrailli yetkililieri tutuklama emri çıkartabileceği belirtiliyor.

 Uluslararası ceza mahkemesi (UCM), İsrail'in itirazlarına rağmen Filistin'deki savaş suçlarını soruşturabileceğine karar verdi. UCM'nin yurtdışındaki İsrailli yetkililieri tutuklama emri çıkartabileceği belirtiliyor.

Karara göre "sivillere yönelik saldırıları kasten yönlendirmekle" suçlanan Gazze merkezli Hamas örgütü de dahil olmak üzere hem İsrail ordusu hem de Filistinli silahlı gruplar soruşturulabilecek.

Filistin Yönetimi, İsrailli yetkililer ve ordunun yanı sıra Hamas yetkililerinin de yargılanmasını sağlayacak olan kararı memnuniyetle karşıladı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu isö kararı kınadı ve “vatandaşlarımızı ve askerlerimizi her şekilde bu yasal zulümden koruyacağız” dedi.

UCM başsavcısı Fatou Bensouda, daha önce işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ndeki savaş suçları iddialarına ilişkin resmi bir soruşturma açmayı planladığını duyurmuştu. Ancak Filistin'in egemen bir ülke olmaması nedeniyle Lahey'de bulunan mahkemenin yetkisini onaylamasını beklemişti.

 Filistin, UCM'ye katılmak ve İsrail'in eylemlerine yönelik soruşturma çağrısı yapmak için 2012'de kazandığı BM gözlemci devlet statüsünü kullanmıştı.

Gambiyalı bir avukat olan Bensouda,"sivillere yönelik saldırıları kasten yönlendirmekle" suçlanan Gazze merkezli Hamas örgütü de dahil olmak üzere hem İsrail ordusunu hem de Filistin silahlı gruplarını soruşturacağını söyledi.

Filistin Yönetimi İsrailli yetkililerin veya askerlerin yargılanmasını önemli bir diplomatik zafer olarak görüyor.  İsrail hükümeti ise Filistin'in bir devlet olmadığı için mahkemeye dilekçe vermesine izin verilmemesi gerektiğini savunuyor.

Ancak UCM’den dün yapılan açıklamada, Filistin topraklarının mahkemenin yargı yetkisine sahip olduğunu duyurdu. Mahkemenin herhangi bir sınır anlaşmazlığı konusunda tavır almadığının altını çizen  yargıçlar, mahkemenin bölgesel yargı yetkisinin "1967'den beri İsrail tarafından işgal edilen bölgelere, yani Gazze ve Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'ya" genişletildiğini söylediler.

Filistinli bakan  Hüseyin el-Şeyh, Twitter'da kararın “dünyadaki haklar, adalet, özgürlük ve ahlaki değerler için bir zafer” olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise "Bugün UCM bir yargı kurumu değil, siyasi bir organ olduğunu bir kez daha kanıtladı" dedi ve İsrail'in UCM’nin bir üyesi olmadığını tekrarladı.

İsrail UCM’ye ilişkin uluslararası antlaşmayı imzalamamış olsa da, mahkemenin imzacı olmayan devletlerin vatandaşlarını da yargılama yetkisine sahip olduğu belirtiliyor. UCM'nin yurtdışındaki İsrailli yetkililieri tutuklama emri çıkartabileceği belirtiliyor.

Dünya