Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden tartışılan eSpor kararı : Pek çok tartışmayı da beraberinde getiriyor...

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden tartışılan eSpor kararı : Pek çok tartışmayı da beraberinde getiriyor...
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, aralarında Just Dance'in de bulunduğu "ilginç" bir eSpor serisini resmi olarak duyurdu. Ama bu duyuru, pek çok tartışmayı da beraberinde getiriyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) 2023 için eSports Serisi’ni duyurdu. Bu turnuva pek çok farklı çevrimiçi oyunu kapsayacak ve canlı final karşılaşmaları 22-25 Haziran tarihleri arasında Singapur'da düzenlenecek.

CHIP Online'ın haberine göre turnuva serisinde yer alacak oyunlar arasında dans oyunu Just Dance, çevrimiçi motor sporları yarış oyunu Gran Turismo 7 ve sanal bisiklet oyunu Zwift yer alıyor. Bu oyunlar grubun büyük isimleri olsa da, Olimpiyat ruhu için daha geleneksel olan sanal taekwondo ve tenis gibi oyunlar da listede yer alıyor.

IOC, “Olimpiyat eSports Serisi 2023, sanal sporların gelişimini desteklemenin bir başka adımını işaret ediyor” diyor ve ekliyor:

“Oyun ve eSpor topluluklarıyla işbirliği, oyuncular ve hayranlar için yeni fırsatlar yaratacak.”

Olimpiyat oyunlarına eSporların eklenmesi, rekabetçi oyunlar için heyecan verici ve cesaret verici bir adım olabilir ancak sunulan oyunların ne kadar uygun olduğu ayrı bir tartışma konusu olacaktır.

Esports denilince akla ilk gelen oyunlar Overwatch 2 ve CSGO gibi rekabetçi FPS oyunları, Tekken ve Super Smash Bros. Ultimate gibi rekabetçi dövüş oyunları ya da Age of Empires ve StarCraft gibi RTS oyunları oluyor.

Çevrimiçi okçuluk veya çevrimiçi tenis gibi oyunların akla ilk gelenler olduğunu söylemek pek doğru değil.

Dans oyunu Just Dance de benzer bir şekilde soru işareti yaratabilir. Bu oyunda rakipler fiziksel olarak yorucu aktiviteler yaptıklarından dolayı bu ve normal rekabetçi dans arasındaki tek fark, bir ekranın yarışmaya dahil olması. Bu yüzden bu ve benzeri oyunların e-Spor statüsü ayrı bir tartışma yaratabilir.

(Kısa Dalga)

Gündem