Ümit Alan'dan Twitter uyarısı: Özel mesajlaşma dahil verilerimiz özel bir şirket ve çılgın sahibinin elinde

Ümit Alan'dan Twitter uyarısı: Özel mesajlaşma dahil verilerimiz özel bir şirket ve çılgın sahibinin elinde
BirGün gazetesi yazarı Ümit Alan: Musk her ne kadar “kuş özgürleştirildi” diye tweet atmış olsa da, bence kuş eskisinden çok daha tutsak durumda. Biz kullanıcılar içinse iki taraflı risk var: Birincisi özel mesajlaşma dahil verilerimiz özel bir şirket ve çılgın sahibinin elinde. İkincisi yaşadığımız ülke dahil dünyanın pek çok yerinde siyasetin seyrini değiştiren platform, artık eskisinden çok daha güvensiz; hem Musk’ın tartışmalı ‘ifade özgürlüğü’ fantezisi hem de ticari çıkarları açısından.

Elon Musk 44 milyar dolara Twitter'ı resmen aldı. Musk haberi kendisi duyurdu ve Kuş özgürlüğüne kavuştu" diye tweet attı. Birçok Twitter kullanacısı bu gelişmeden memnun olmadı, kimileri "Hesabı kapatıp giderim" dedi. Peki Musk, Twitter'da neleri değiştirebilir? Bu soruya akademisyenler, gazeteciler, yazarlar yanıt arıyor.

BirGün gazetesi yazarı Ümit Alan da bugünkü köşe yazısında geçiş döneminde DM'lere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek özetle şunları yazdı:

(...) Önceden de çok dikkatli kullanılması gereken Twitter’ın özel mesajlaşma özelliği, el değiştirme sürecinde çok daha riskli bir güvenlik açığı içeriyor.

Öncelikle şunu bilmeliyiz: Twitter’ın özel mesajlaşma uygulamasında uçtan uca şifreleme yok. Uçtan uca şifreleme, gönderen ve alıcı/alıcılar dışında verilerin okunmasını ve gizlice değiştirilmesini önlemek için geliştirilmiş bir teknoloji. Bu şifreleme teknolojisi sayesinde, platformun kendisi dahil hiç kimse mesajları dışarıdan göremiyor ve talep eden yetkililerle paylaşamıyor. Belli başlı mesajlaşma programlarında mevcut olan bu teknoloji, Twitter’ın DM özelliğinde kullanılmıyor.

Yani mesajlarınız yetkili üçüncü kişilerce okunabilir. Twitter’ın resmi olarak da yeni sahibi olan Elon Musk, 28 Nisan 2022 tarihinde attığı bir tweette “Twitter DM'leri Signal gibi uçtan uca şifrelemeye sahip olmalıdır, böylece hiç kimse mesajlarınızı gözetleyemez veya hackleyemez” diyerek bu açığa vurgu yapmıştı.

Henüz Twitter’ın resmen sahibi olmadığı bir dönemde bunu söylediğine göre, şimdi düzeltmesinin önünde bir engel de kalmamış oluyor. Buna rağmen Twitter şu an bir geçiş döneminde ve bu yenilikler de zaman alacak. Daha önemlisi, Twitter’ın önceden de ciddi güvenlik açıklarının olduğu iddiaları hiç yabana atılır iddialar değil.
Ağustos ayının sonlarında yine bu köşede Twitter’ın eski Güvenlik Şefi Peiter Zatko’nun kim olduğunu hatırlatarak, iddialarına yer vermiştim. Her şeyden önce Zatko, işten çıkarıldığı için öfkelenmiş herhangi bir insan değildi. İnternet tarihinde yeri olan önemli bir hackerlık ve ardından siber güvenlik geçmişi vardı. Zatko’nun iddia ettiği gibi devletler adına çalışan ajanlar işe alındıysa, onların bu geçiş sürecindeki boşlukta sağlayacağı avantajlar olabilir mi?

Dahası, Twitter’ın yönetiminde ve özellikle güvenlik birimlerinde çok kritik değişiklikler olurken bu hacker saldırıları için bir fırsat oluşturabilir mi? Öyle ya, özel mesajlaşmada uçtan uca şifrelemenin de olmadığı bir ortamda, hackerların elde edeceği veriler çok nitelikli olabilir. Aynı şekilde çevrimiçi dolandırıcılık, çocuklara yönelik cinsel istismar, seks ticareti, rıza dışı pornografi gibi konularda felaket senaryoları çoğaltılabilir.

Twitter’ın henüz sahibi olmayan bir Elon Musk, özel mesajlaşmalarda uçtan uca şifreleme özelliğinin olması gerektiğini söylemiş olabilir. Ancak Twitter’ın halihazırda sahibi olan Elon Musk aynı zamanda DM’lerimizin de sahibi.

Üstelik Twitter’ın önceki sahiplik yapısından farklı olarak, Musk’ın çok farklı alanlarda çok farklı ülkelerle olumlu ilişkiler içerisinde olması gereken yatırımları var. Bunların en önemlilerinden birini, satın alma ilk gündeme geldiğinde Amazon kurucusu Jeff Bezos, işaret etmiş ve Tesla yüzünden Çin’e bu kadar bağımlıyken Twitter sahipliğinin riski konusunda sorular sormuştu. Aslında, bu yazıda özel olarak değindiğimiz DM’ler konusu sadece bir geçiş dönemi detayı.

Bundan sonra asıl konuşacağımız şey, Twitter’ın sahiplik yapısı ve bu yüzden vermeye zorlandığı tavizler olacak. Musk her ne kadar “kuş özgürleştirildi” diye tweet atmış olsa da, bence kuş eskisinden çok daha tutsak durumda. Biz kullanıcılar içinse iki taraflı risk var: Birincisi özel mesajlaşma dahil verilerimiz özel bir şirket ve çılgın sahibinin elinde. İkincisi yaşadığımız ülke dahil dünyanın pek çok yerinde siyasetin seyrini değiştiren platform, artık eskisinden çok daha güvensiz; hem Musk’ın tartışmalı ‘ifade özgürlüğü’ fantezisi hem de ticari çıkarları açısından.

Yazının tamamı

Teknoloji