Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmeli?

Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmeli?
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı tercih işlemleri 27 Temmuz'da başlıyor. Peki, 13 gün sürecek tercih aşamasında öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor? Soruyu uzmanlar yanıtladı.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı tercih işlemleri 27 Temmuz'da başlıyor. Tercih Kılavuzu’nun yayınlanmasının ardından milyonlarca aday ve aileleri için doğru bölüm ve okul seçimi için maraton başlayacak. Peki, 13 gün sürecek tercih aşamasında öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor? Bu soruyu uzmanlar yanıtladı: Tercihiniz seveceğiniz bölümden yana olsun, bir yabancı dili öğrenebileceğiniz hazırlık bölümü olan üniversiteleri seçin ve seçtiğiniz iş tüm dünyada yapabileceğiniz bir iş olsun.

'İngilizce hazırlık bölümü varsa seçin'

Üniversite ve bölümlerin pek çoğunda zorunlu veya tercihe bağlı hazırlık bölümleri bulunuyor. Uzmanlar, öğrencilerin, bir dil öğrenerek üniversiteden mezun olduktan sonra iş hayatında hızlı adımlarla ilerleyebileceklerini söylüyor.

İş bulma, kendini alanında gelişme, işini dünya çapında yapabilme konusunda yabancı dilin öğrencileri öne çıkaracağını söyleyen İngilizce eğitmeni Metanet Dalgül’ün açıklaması şöyle:

“Bu sebeple, muhakkak seçeceğiniz bölümde en kolay öğrenilebilen bir dil olan İngilizceyi öğreneceğiniz hazırlık var mı dikkat edin. Ancak, sadece bir yıl boyunca alacağınız dil eğitimi ile yetinmeyip, yabancı dilinizi iyi derecede öğrenmek için bu bir seneyi maksimum değerlendirin. İlaveten dili sadece sınavları geçmek için değil, İngilizceyi gerçek anlamda ustaca kullanmak için öğrenin. Yan sonuç olarak zaten bölüm sınavlarında başarılı olacaksınız. Yani İngilizce’deki başarınız sadece kağıt üzerinde kalmamalı."

İş olanaklarına göre tercih yapmayın

Bu süreçte herkes tercih yapacak öğrencilere iş olanaklarına göre tercih yapması gerektiğini söylemiş olabilir. Anca, kendinize ‘Gelecekte ben kolaylıkla iş bulabilir miyim’ diye değil, 'ben bu işi tüm dünyaya tanıtacak derecede iyi yapacak kadar tutkuyla icra edecek miyim' diye sorgulamanız gerekir. Çünkü ne yaptığınız değil, nasıl yaptığınız önem arz ediyor. Bu nedenle, ne yaparsanız yapın, hedefiniz işinizi tüm dünya insanına fayda sağlayacak mecralara taşımanız olmalı. Bunun için de yabancı dil daha bir önemli hale geliyor. Tercih yapacağınız üniversitede dil öğrenmek için Erasmus ve yurtdışı fırsatı sunulup sunulmadığı da çok önemli. Dilinizi geliştirecek ve dünya insanı olabilme imkanı sunacak üniversite ve bölümler seçmeye özen gösterin.”

Çift dal imkânı var mı bakın

Uzmanlara göre üniversite seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise yan dal ve çift ana dal fırsatı sunulup sunulmadığı.

Artık pek çok öğrencinin 4 yıllık bir bölüm okurken ikinci bir ana dal öğrenme fırsatını araştırdığını belirten uzmanlar, bunun 4 yılda iki katı bilgiye temas etme anlamına geldiğini ve bu şekilde alacakları bilgilerin hayatları boyunca onlara ister iş olanakları ister üretkenlik anlamında oldukça faydalı olacağını açıklıyor.

Burs olanakları da üniversite ve bölüm tercih ederken olmazsa olmazların arasında yer alıyor. (Kısa Dalga)

Gündem