Üniversiteler yine yurt krizi ile açılıyor: Boğaziçi Üniversitesi'nde bin öğrenci açıkta kaldı

Üniversiteler yine yurt krizi ile açılıyor: Boğaziçi Üniversitesi'nde bin öğrenci açıkta kaldı
Türkiye'nin en prestijli eğitim kurumlarından olan Boğaziçi'nde öğrenciler, barınma kriziyle karşı karşıya. Eğitim-öğretim döneminin başlamasına iki aydan kısa süre kala kendilerine yurt çıkmayan bine yakın kişi açıkta kaldı.

Yeni bir eğitim-öğretim yılı başlamasına yakın, üniversite öğrencileri yine yurt krizi ile karşı karşıya. Dünyanın en saygın eğitim kurumlarından biri olan ve son dönemde yönetimdeki sorunlarla gündeme gelen Boğaziçi Üniversitesi de yurt sorununu çözebilmiş değil.

20 Temmuz'da açıklanan 2023-2024 akademik yılı hazırlık ve lisans öğrencilerinin yurt başvuru sonucuna göre 1000 civarında öğrenci açıkta kaldı.

Independent Türkçe’den Lale Elmacıoğlu’nun haberine göre, deprem riski nedeniyle bazı yurtların kullanılamaz halde olduğu belirtilirken, öğrenciler kendilerine alternatif sunulmaması karşısında çaresiz.

Özellikle İstanbul gibi kiraların çok yüksek olduğu bir metropolde ne yapacaklarını bilmediklerini söyleyen öğrenciler arasında çadırda yaşamını sürdüren de var, okulunu dondurmayı düşünenler de.

Dün eylem yapan Boğaziçililer, barınma sorunları çözülene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor.

Boğaziçi Üniversitesi son sınıf öğrencisi Mert Ali Yaman; hazırlık, 1. ve 2. sınıfların konaklamasına öncelik verilmek istendiğini ancak bu yapılmaya çalışılırken yeni mağduriyetlerin ortaya çıktığını dile getirdi.

Yurt bursuna sahip öğrenciler ve depremzedeler gibi öncelik hakkı olanların da açıkta kaldığını belirten Yaman, barınma sorunu nedeniyle okulunu dondurmayı düşünenlerin bulunduğunu aktardı.

Üniversite bünyesindeki Boğaziçi TV'de görev yapan Yaman, kampüsün bulunduğu Etiler- Hisarüstü semtinde kiraların "uçuk" seviyelerde olduğunu ve kalacak yeri olmayan öğrencilerin ne yapacağını bilmediğini söyledi.

İngiliz Dili ve Edebiyatı 3. sınıf öğrencisi Fatih Arslan, "Son dakikaya kadar beklendi ve iki gün önce bize yurt çıkmadığı açıklandı. Binin üzerinde öğrenci mağdur. Okulu dondurmayı düşünenler var. Aylardır çadırda konaklayan bir arkadaşımız var" diye konuştu.

Arslan, İstanbul genelinde hali hazırda kiralar çok yüksekken, üniversitenin bulunduğu muhit olan Etiler-Hisarüstü civarında gecekonduların bile 30 bin TL kira istediğini söyledi.

2-3 kişi birleşip eve çıkmanın bile mümkün olmadığını kaydeden Arslan, üniversitenin açılmasına iki aydan kısa süre kala başlarına gelen bu durum karşısında ne yapacaklarını bilmediklerini aktardı.

"Alternatif sunmadan kapının önüne koydular"

Geçen yıl Kilyos’taki yurtta kaldıklarını belirten Arslan, "Günde toplam 3 saatimiz yolda geçiyordu, çok yoruluyorduk, bu sene bize o yurt bile çıkmadı. Kilyos’taki yurdun zemini deprem açısından riskliymiş ama o zaman bize bir alternatif sunulmalıydı. Yer göstermeden kapının önüne koydular" dedi.

Bütçenin öğrenci ihtiyaçları yerine farklı yerlere aktarıldığını savunan Arslan, lüks kategorideki araçlardan ve "gereğinden fazla sayıda" istihdam edilen güvenliklerden örnek verdi; birileri lüks içinde yaşarken, öğrencilerin süründürüldüğünü söyledi.

Arslan, “7-8 kişi kalınıyor. Yurtlar toplama kampına döndü. Şartlar dünyanın birçok hapishanesinden daha kötü. Biz 3 katlı ranza yapılacak diye dalga geçerken ondan da mahrum kaldık. Boğaziçi öğrencileriyiz ama hapishaneye düşsek daha iyi şartta yaşarız” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem