Üniversitelere ‘fuhuş evleri’ diyen Ebubekir Sofuoğlu’na 'hakaretten' yargılanan öğretmene beraat

Üniversitelere ‘fuhuş evleri’ diyen Ebubekir Sofuoğlu’na 'hakaretten' yargılanan öğretmene beraat
Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Ebubekir Sofuoğlu'nun üniversitelere yönelik "Fuhuş evleri" sözleri tepki çekmişti. O sözlere yanıt veren bir emekli öğretmene açılan davada mahkemeden ders gibi karar çıktı.

16 Aralık 2020’de Akit TV’de yayınlanan “Derin Kutu” adlı programa katılan Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Ebubekir Sofuoğlu, üniversiteler için “Neredeyse fuhuş evleri” ifadelerini kullanmıştı. Kendisini uyaran diğer program konuklarının uyarılarına rağmen konuşmasını sürdüren Sofuoğlu, “Gelin ben sizi gezdireyim. Siz nerede yaşıyorsunuz” sözlerini sarf etmişti.

ankaragazetecisi.com’un haberine göre, emekli öğretmen F.E., Facebook hesabı üzerinden Sofuoğlu’nun sözüne “kendisi de baş p... herhalde”’ şeklinde yorum yazdı.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, Ebubekir Sofuoğlu’nun şikayeti üzerine E. hakkında hakaret suçundan dava açtı. Sakarya 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde savunma yapan F.E., "Müştekinin üniversiteler fuhuş yuvasıdır sözcüğü beni üniversite okumam sebebi ile kırmıştır. Müştekinin unvanı eğitim durumu dikkate alındığında bunları söylemesi uygun değildir. Eleştiri anlamında bu sözleri sosyal medya üzerinden yorum olarak yazdım. Beraatimi talep ediyorum" dedi.

Sakarya 12. Asliye Ceza Mahkemesi, 21 Şubat’taki yargılama sonucunda sanığın sözlerinin haksız bir fiile tepki olarak söylendiğini belirterek, beraat kararı verdi. Kararın gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

“(...) katılan tarafından tv programında sarf edilen sözlerin haksız nitelikte olduğu ve bu sarf edilen sözler neticesinde katılan hakkında idari soruşturma başlatılarak yaptırım uygulandığı bilinmektedir. Bu haksız söylemler nedeniyle toplumda yaşayan bir birey olarak sanığın sarf ettiği sözlerin tepkisel olarak söylendiği de açıktır. Bu nedenle sanık hakkında verilen cezada suç haksız bir fiile tepki olarak işlendiğinden ceza verilmesine yer olmadığı kanaatine varılarak aşağıdaki karar tesis edilmiştir.”

Sanığın avukatı Deniz Can Aydın, Başta milletvekilleri olmak üzere siyasilerin de açıklamalarıyla yurttaşlara karşı sorumlu olduğunu hatırlatan ve ifade hürriyetinin altını çizen karar, emsal teşkil edebilecek mahiyette” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem