Üniversite öğrencilerinin kaçtığı 3 şehir: Ekonomik gerekçeler tercihlerde belirleyici

Üniversite öğrencilerinin kaçtığı 3 şehir: Ekonomik gerekçeler tercihlerde belirleyici
YÖK verilerine göre, YKS sonucunda İstanbul, Ankara ve İzmir'in tercih oranları ciddi oranda azaldı. Bu düşüşün nedeni olarak ise 'ekonomik' gerekçeler gösterildi.

Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal’ın YÖK Atlas’tan derlediği bilgilerden BirGün muhabiri Mustafa Kömüş'ün aktardığına göre ‘üniversite şehri’ olarak bilinen hemen hemen tüm kentlerde üniversite tercihlerinde ciddi bir düşüş yaşandı.

İstanbul tercihlerinde yüzde 25,5 düşüş

Özellikle İstanbul’da 2023 YKS’de 2022’ye göre tercih sayısında ciddi oranda düşüş yaşandı. İstanbul'da 2022 YKS’de üniversitelerin toplam kontenjanı 168 bin 984’tü. Buna karşın tercihlerine İstanbul’daki üniversitelerin birini yazan öğrenci sayısı ise 3 milyon 123 bindi. Bu yıl ise kontenjan sayısı 179 bin 999’a yükseldi. Tercih eden öğrenci sayısı ise 2 milyon 325 bine düştü. Bir yıl içinde tercih eden sayısı 798 bin azaldı. Düşüş oranı ise tam yüzde 25,5 oldu.

Ankara'da yüzde 21,2 gerileme

Başkent Ankara’nın da tercih edilme oranında düşüş yaşandı. Geçen yıl yapılan YKS’de 1 milyon 509 bin kişinin tercih ettiği Ankara’daki üniversiteleri bu yıl tercih eden sayısı 1 milyon 188 bine geriledi. Bir yılda tercih eden sayısı tam 320 bin 903 azaldı. Tercih eden oranında yüzde 21,2 gerileme yaşandı.

İzmir'de düşüş oranı 22,3

Ülkenin üçüncü büyük şehri İzmir’de de durum farksız. İzmir’de geçen yıl üniversitelerde 37 bin 338 kontenjan açıldı ve 955 bin 218 kişi tercih etti. Bu yılki YKS sonrası ise kontenjan 38 bin 37’ye yükselirken tercih eden sayısı 741 bin 477’ye düştü. 2022’ye göre 2023’te tercih eden sayısı 213 bin 741 geriledi. Düşüş oranı yüzde 22,3 oldu.

Üniversite şehri olarak bilinen Eskişehir'de de durum aynı

Üç büyük şehir dışında üniversite şehri olarak bilinen Eskişehir, Bursa, Antalya, Mersin, Sakarya, Samsun gibi kentlerde de azalma oldu. Bu 6 kentte geçen yıl 2 milyon 422 bin olan üniversite tercih eden sayısı bu yıl 1 milyon 299 bine düştü. Tercih eden öğrenci sayısı tam 1 milyon 122 bin azaldı.

'Öğrenciler; beslenme, barınma, ulaşım sıkıntısı yaşıyor'

Tercihlerde en büyük etkenin ekonomik kriz olduğunu söyleyen Salim Ünsal, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bu kentler nispeten üniversitelerin daha nitelikli olduğu ama hayatın da daha pahalı olduğu şehirler. Büyük olasılıkla bu tip büyük kentlerde öğrenciler; beslenme, barınma, ulaşım sıkıntısı yaşıyor. Bunun sebebi de ekonomik hayatın daha zor duruma gelmesi. Yurt ücretlerinin pahalı olması, yeterli sayıda yurdun olmayışı, yurda gidemediği takdirde ev kiralarının çok yüksek olması, ulaşım, hayat pahalılığı gibi etkenlerin önemli olduğunu düşünüyoruz."

'Üniversite öğrencisi için gidilebilecek bir şehir olmaktan çıkıyor'

"Öğrenci şehri’ olarak anılan Eskişehir’de bile 99 binlik bir kayıp olduğunu görüyoruz. Mersin deprem bölgesinden göç almış bir ilimiz bu yüzden burada tercih sayısının yüksek olmasını beklerken burada bile azaldığını görüyoruz. Antalya ise turizm konusunda Türkiye’nin bir numaralı yeri olduğu için hayat pahalılığı hız kesmeden artıyor. Burası da üniversite öğrencisi için gidilebilecek bir şehir olmaktan çıkıyor." (Kısa Dalga)

Gündem