Ünlü edebiyatçı Füruzan yaşamını yitirdi

Ünlü edebiyatçı Füruzan yaşamını yitirdi
Türk edebiyatının önemli isimlerinden yazar Füruzan, 85 yaşında yaşamını yitirdi. Eserleri birçok dile çevrilen Füruzan, yoksul hayatları anlattığı öyküleriyle alanında önde gelen isimlerden biriydi.

Şair Elif Sofya, Türkçe edebiyatın önemli isminin ölümünü sosyal medya hesabından, "Füruzan sonsuzluğa gitti" mesajıyla duyurdu.

1707644941740-ekran-goruntusu-2024-02-11-124846.jpg

Yordam Kitap: Sevgiyle saygıyla selamlıyoruz

Yordam Kitap, Füruzan'ın ölüm haberinin ardından sosyal medya hesabından bir mesaj yayımladı. Yordam kitabın mesajında şu ifadeler yer aldı: "Değerli yazarımız Füruzan’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kitabını imzalarken, “Parasız Yatılı sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyor” demişti. Biz de seni ve “önlüğü ağarık kara, muhtardan fakirlik ilmühaberli” tüm “parasız yatılı”ları sevgiyle saygıyla selamlıyoruz."

Füruzan kimdir?

Füruzan 29 Ekim 1939'da İstanbul'da doğdu. İlk kitabı Parasız Yatılı’yla 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı.

İlk kitaplarında yoksulların, çöken burjuva ailelerinin, yoksulluk ve yalnızlıkla boğuşan kadın ve çocukların, yeni ortamlarda bunalan ve yurt özlemi çeken göçmenlerin dramlarına yaklaştı; kişileri derinlemesine inceledi, anlatımını ayrıntılarla besledi.

12 Mart dönemini anlattığı ilk romanı Kırk Yedi’liler ile 1975 TDK Roman Ödülü’nü kazandı. 1975’te bir sanatçılar programıyla (D.A.A.D.) çağrıldığı Batı Berlin ’de bir yıl kalarak işçiler ve sanatçılarla röportajlar yaptı. Dokuz Çağdaş Türk Öykücüsü (1982, Volk und Welt Verlag) antolojisiyle Die Kinder der Türkei (1979, Kinderbuch Verlag) çocuk kitabını ise Doğu Berlin’de konuk kaldığı dönemde hazırladı.

Öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi dillere çevrildi. Öykülerinden yapılan bir toplam A. Saraçgil çevirisiyle 1991’de Napoli’de, Kırk Yedi’liler S. Pirvanova çevirisiyle 1986’da Bulgaristan’da, “Sevda Dolu Bir Yaz”, “Nehir” ve “İskele Parklarında” öyküleri Damian Craft çevirisiyle 2001’de Londra’da, Parasız Yatılı Elif Deniz- Pierre Vincent çevirisiyle (Pensionnaire d’état, Bleu autour yayınevi) 2010’da Fransa’da yayımlandı.

2006 yılında Ankara Öykü Günleri Onur Ödülü alan yazar, 2008 yılında 27. İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur yazarı olarak seçildi. Hakkında Füruzan Diye Bir Öykü adlı kitap hazırlandı. (Kısa Dalga)

Kültür Sanat