Üsküdar’da gece yarısı ağaç katliamı: 130 ağaç bir gecede kesildi

Üsküdar'da devlet yurdu arazisi, özel vakfa tahsis edilince dün gece 130 ağaç kesildi. Avukat Cingil, ''Tüyü bitmemiş yetimin hakkına bir tarikat çöküyor" dedi.

Kısa Dalga - Üsküdar'da bulunan 12 bin metrekarelik devlet yurdu arazisi, özel vakfa tahsis edildi, 52 bin metrekarelik inşaat planlarıyla donatıldı.

İstanbul Valiliği'nin kararıyla, arazi üstünde bulunan 130 ağaç gece yarısı kesildi.

'Burada fakir öğrenciler kalsın'

Avukat Onur Cingil, yaşananları sosyal medya hesabından anlattı:

“Bir devlet arazisinin bir özel vakfa peşkeşi önlensin, burada fakir öğrenciler kalsın, benim gibi burada kalarak okusunlar, o 130 ağacın gölgesinde benim gibi ders çalışsınlar."

onur-gincil.jpg

Devlet arazisi nasıl tahsis edildi?

Mahmud Esad Coşan Eğitim Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı, devlet arazisini talep etti ve hızla Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) başvuruldu. KYK, buraya ihtiyacı olmadığını belirterek arazinin kendisine yapılan tahsisin kaldırılmasını istedi.

KYK'nın talebinin ardından devlet arazisi özel vakfa tahsis edildi. Yıllardır kullanılmayan yurt binalarının tahsisi duyulunca, KYK buranın kendilerine geri verilmesini istedi ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu talebi reddetti.

whatsapp-image-2024-07-23-at-13-37-14-3.jpeg

Mahkeme: Karar değil, bir görüş

Ağaç kesim kararının ardından Cingil, dava açtı. Ancak mahkeme, dava açılan belgenin resmi bir karar olmadığını belirtti.

“Dava açtık, mahkeme bize, dava açılan belge bir karar değil, bir görüş dedi... Öyle ise, dün gece ağaçlar nasıl ortadan kaldırıldı?” diye soran Cingil, hukuki süreçlerin işleyişini eleştirdi.

whatsapp-image-2024-07-23-at-13-37-14-4.jpeg


İstanbul’da öğrencilerin barınma sorunu devam ederken, Kredi Yurtlar Kurumu bu araziye ihtiyacı olmadığını belirtti. Cingil, bu durumu şöyle özetledi:

“Devletin gençleri sokaklarda kalmış, barınma bir sorun olmuş, İstanbul'da yurt yok, herkes aç ve açık, bakın KYK ne diyor: Buraya ihtiyacım yok bana olan tahsisi kaldırın."

'Tüyü bitmemiş yetimin hakkına bir tarikat çöküyor'

Avukat Onur Cingil, ''Tüyü bitmemiş yetimin hakkına bir tarikat çöküyor. Haram olsun, ağızlarından, burunlarından gelsin inşallah. Dediğim gibi yıllardır devam eden mücadelemizde, o tarihte yıllardır çalıştırılmayan, öylece duran yurt binalarının tahsisi duyulmaya ve bizlerin hukuki mücadeleleri söz konusu olmaya başlayınca KYK'nın bağlı olduğu Bakanlık hemen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na buranın kendilerine geri verilmesini istiyor.'' ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-07-23-at-13-37-15.jpeg

Valilikten jet izin

Avukat Onur Cingil, ağaç kesim iznin veriliş sebebini dair “Valiliğin 7/24 çalışma izni, davalardan haklı çıkacağımızı bildikleri için verilmiştir. Hızlıca her şeyi bitirip oldu bitti yapacaklar” dedi ve duruma tepki gösterdi.

whatsapp-image-2024-07-23-at-13-37-14-2.jpeg

'Her şeye rağmen mücadeleye devam edeceğim'

Avukat Onur Cingil, kamuoyunun desteğini beklediğini belirterek, “Her şeye rağmen, 130 ağaçtan kaç tanesi kaldı ise, 1 tane bile kalsa bunun mücadelesini vereceğime kendi adıma söz veriyorum,” dedi. Cingil, bu araziden yeni “Onur'lar, “Ayşe'ler ve “Ahmet'ler çıkması için mücadeleye devam edeceğini ve kamuoyunun desteğin beklediğini' ifade etti. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem