Uydu kayıtlarında Libya’da görünen zehir gemisinin Türkiye’de olduğu ortaya çıktı

Uydu kayıtlarında Libya’da görünen zehir gemisinin Türkiye’de olduğu ortaya çıktı
23 Şubat 2023 tarihinde Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ne yanaşma izni verilen ve halen baştan karaya oturtulmuş durumda bulunan gemide, kimyasal atık bulunduğu belirtiliyor.

Libya’da uzun yıllar boyunca kimyasal atık depolamak için kullanıldığı belirtilen Sloug isimli tanker geminin Türkiye’de olduğu, bir alacak davasıyla ortaya çıktı.

Sözcü’den Latif Sansür’ün haberine göre, 30 yıl boyunca Libya'nın Bingazi kenti açıklarında demirli halde bekletilen ve kimyasal atık depolamak için kullanıldığı belirtilen Sloug isimli 251 bin tonluk tanker gemi, açığa sürüklenince bir Türk firmadan çekici hizmeti talep edildi.

Uluslararası denizcilik hizmeti veren firma, 2021 yılı aralık ayında açığa sürüklenen gemiyi, yaklaşık 1 milyon 100 bin dolar karşılığında istenilen bölgeye çekti. Ancak verilen çekici hizmetinin bedeli ödenmedi.

Türk firmasının yetkilileri, verilen hizmetin bedelini tahsil etmek için çaba gösterirken, uydu kayıtlarına göre Libya'da bulunan Sloug isimli geminin, iddiaya göre sahte belgelerle, içindeki kimyasal madde boşaltılmak üzere Mısır'a götürüldüğünü öğrendi.

Geminin, içindeki kimyasal madde Mısır'da boşaltıldıktan sonra Hindistan'a götürülerek söküm için satılmak istendiği, ancak ülkedeki çevrecilerin tepkileri üzerine herhangi bir işlem yapılamadığı öğrenildi.

Türkiye depremle uğraşırken gemi Aliağa'ya getirildi

Türkiye'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerle uğraştığı günlerde, geminin bu kez rotasını Türkiye'ye çevirdiği ortaya çıktı.

Türkiye'deki makamlara sunulan belgelere göre 16 Şubat 2023 tarihinde bir Türk firma tarafından satın alınan gemiye, 23 Şubat 2023 tarihinde Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ne yanaşma izni verildiği, buraya getirilen geminin söküm amacıyla karaya oturtulduğu ortaya çıktı.

Firma İzmir’de alacak davası açtı

Geminin Türkiye'de olduğunu öğrenen alacaklı firma yetkilileri, parayı tahsil edebilmek için İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme de gemiyle ilgili olarak Aliağa Bölge Liman Başkanlığı'ndan bilgi istedi.

Liman Başkanlığı tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, Sloug isimli geminin kendi sorumluluk sahalarına geldiği, 23 Şubat 2023 tarihinde Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ne yanaşma izni verildiği, halen de baştan karaya oturtulmuş durumda bulunduğu bildirildi.

Yazıda, belgelere göre geminin Şimşekler Gıda Gemi Söküm İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti tarafından satın alındığı bilgisi de yer aldı.

Çekici hizmetinden dolayı alacaklı olan firmanın yetkilileri, içinde zararlı kimyasal atık bulunduğunu ileri sürerek, avukatları aracılığıyla Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda da bulundu. Dilekçede, “resmi evrakta sahtecilik, devleti gelir kaybına uğratma, çevre güvenliğini tehdit, alacaklıdan mal kaçırma” suçlarından işlem yapılması istendi.

Firma yetkilileri, konuyu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na da ilettiklerini belirtti. (Kısa Dalga)

Gündem