Uyuşturucu baronları Türkiye'de yakalandı

Uyuşturucu baronları Türkiye'de yakalandı
Gazeteci Timur Soykan BirGün Gazetesi'nde yayımlanan yazısında büyük bir uyuşturucu soruşturmasının iddianamesinin İstanbulAdliyesi’nde aylar sonra kabul edildiğini yazdı. Soykan'ın 'Zehirli servetler Cumhuriyeti' haberine Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan yanıt geldi.

İstanbul’daki bir uyuşturucu trafiğine dair düzenlenen iddianamede Hollandalı, Alman, İspanyol, Sırp ve Türk baronların şebekesi ortaya çıktı. İddianamede Avrupa’daki uyuşturucu trafiğinin İstanbul ve Bodrum’dan yönettikleri bilgisi yer aldı.

Gazeteci Timur Soykan BirGün Gazetesi'nde yayımlanan yazısında uyuşturucu soruşturmasının iddianamesinin İstanbul Adliyesi’nde aylar sonra kabul edildiğini yazdı.

''Türkiye’de uzun süre operasyon yapılmadı''

İddianame; Hollandalı, Alman, Sırp, İspanyol baronların Türkiye’den Avrupa’nın kokain ağını İstanbul ve Bodrum'dan yönettiğini ve kara paralarıyla yaşadıkları lüks hayata dair bilgiler yer aldı.

Habere göre soruşturmanın başlangıcı Hollanda ve Belçika’ya dayanıyor. Hatta Hollanda’nın talep etmesine karşın Türkiye’de uzun süre operasyon yapılmadı.

Hollanda’nın hedefi; Avrupa’nın en büyük uyuşturucu baronlarından ‘Bolle Jos (Tombul Jos)’ lakaplı Joseph Johannes Leijdekkers ve onun ortağı ‘Kara Mamba’yı kod isimli Isaac Bignan’ı yakalamaktı. Almanya, Belçika, Fransa, Kuzey Makedonya da bu iki baronun peşindeydi. Kırmızı bültenle aranıyorlardı.
Avrupa’da polisin mafyanın şifreli haberleşme sistemi Sky ECC’ye sızmasıyla ‘Bolle Jos’ ve ‘Kara Mamba’nın devasa kokain sevkiyatları deşifre olmuştu.

Hollanda Polisi: Türkiye'deler

Soykan'ın haberine göre Hollanda ve Belçika polisi, Bolle Jos ve Kara Mamba’nın Türkiye’de yaşadığını yıllar önce tespit etti. Hollanda medyasında Bolle Jos’un iki kez yakalanıp serbest bırakıldığı, polisler ve güçlü siyasiler tarafından korunduğu öne sürüldü.

Ama Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde operasyon yapılmadı. Oysa ‘Bolle Jos’un Türkiye’deki ortağı da biliniyordu: Abdullah Alp Üstün.

Avrupa’da ve Türkiye’de defalarca uyuşturucu kaçakçılığı ile suçlanan Abdullah Alp Üstün’ün eşi ile Bolle Jos’un eşi kardeşti. Yani bacanaklardı.

Bodrum'dan operasyon yönettiler, vatandaş oldular, otel satın aldılar

İddianameye göre; ‘Bolle Jos’ İstanbul’da ve Bodrum’da gösterişli bir hayat sürüyordu. Joseph Johannes Leijdekkers, kendi adıyla oturum izni almıştı. Çocukları özel okulda okuyan baronlar Bodrum'da villa ve 2021 yılında 14 milyon TL’ye Büyyükçekmece'de malikane satın aldı. Ayrıca Zeytinburnu’nda deniz kıyısına duvar gibi örülen Büyükyalı Sitesi’nde daireyi eşi adına almıştı.

İlk operasyonda yakalanamadılar

Uyuşturucu çetesine operasyonun ilk dalgasında Hollandalı baronlar yakalanmadı ve kayıplara karıştı. Polis daha sonra onları kaçırmak için Hollanda ve Belçika’dan çete mensuplarının geldiğini tespit etti. Bu kişilerde Kırmızı Bülten ile aranıyordu ve gözaltına alındı.

Son operasyon Ali Yerlikaya döneminde

Baskın yapılan adreslerde Isaac Bignan’ı kaçırmak için düzenlenmiş onlarca sahte pasaport ve kimlik bulundu. Bu sırada Fethiye’de gizli villasında saklanan Kara Mamba, izini yeniden kaybettirmeye çalıştı. 25 Haziran 2023 günü Isparta’da yakalandı.

Soylu'dan yalanlama: Atılan iftiraların tamamı sistematik

Gazeteci Timur Soykan'ın BirGün'de yer alan haberine Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan açıklama geldi. Soylu X hesabından yaptığı paylaşımla BirGün gazetesinde yayımlanan iddianameye dayalı haber için 'suç duyurusunda bulunacağını ve mahkemeden operasyon ile alakalı bilgilerin ilgili birimlerden de talep edilmesini isteyeceğini söyledi. (Kısa Dalga)

Gündem