Uzmanı anlattı: Kış depresyonu nasıl aşılır?

Uzmanı anlattı: Kış depresyonu nasıl aşılır?
Uzman klinik psikolog Gözde Nur Kınalı, kış aylarında sıkla görülen depresif ruh halinin davranış değişikliğiyle aşılabileceğini söyledi.

Uzman klinik psikolog Gözde Nur Kınalı, kış depresyonu ve nasıl aşılabileceği dair önerilerde bulundu.

Kınalı, kışın Güneş ışığının azalması, gündüzlerin kısalması ve daha çok kapalı alanlarda vakit geçirilmesi nedeniyle kişilerin sosyal hayatındaki bazı kısıtlanmaların depresif hissetmeye yol açabileceğini kaydetti.

Gün ışığının azalmasıyla melatonin hormonunun artışı ve seratoninin gerilemesiyle motivasyon kaybı ve daha hüzünlü hissetme hissedilebileceğini ifade etti.

Depresyon halinin bireyi nasıl etkilediğine değinen Kınalı, şu bilgileri paylaştı: "Bazı insanlarda yaz ve bahar mevsimi enerjiklikle ilişkilendirilirken; sonbahar ve kış dönemleri daha çok sakinlik, durgunlukla ilişkilendirilir. Hava güzel de olsa dışarı çıkıp eğlenmek düşünceleri zihinlerine gelmez. Duygu durum kontrolü ve iyilik hâlini sürdürme hususunda iç kaynaklarından çok dışa bağımlı insanlar olanlar mevcuttur. Mesela, arkadaşı olmayan kişiler bundan aynı düzeyde etkilenmez. Hava için de aynı durum geçerlidir."

Kış depresyonuna karşı neler yapılmalı?

Kış depresyonunu önlemek için yapılması gerekenlerden bahseden Kınalı, şunları kaydetti: "Depresyonun giderilmesi için ilk yapılması gerekenlerden biri davranış aktivasyonudur. Bu durumda kişinin yaşam rutininin kendiliğinden mutluluk getirmediği, bazı zaman dilimleri için rutinlerin tekrar organize edilmesi gerekmektedir. Sosyal destek mekanizmasını geliştirmeli, hareketliliğini artırmalı ve güneşli anların olduğu fırsat zamanlarını iyi değerlendirmelidir. Kış döneminde de kendisine mutluluk verecek kaynaklar bulmalıdır. Böylelikle kişilerin kışa yönelik algıları da değişebileceği gibi daha az depresif hissetmesine yol açabilir. Davranış aktivasyonu, rutin değişikleri yapılabilir. Kışın da insanlar kendisini mutlu hissedebilir. Sürekli uyumak istiyorsa uyku saatlerini sabitlemeye çalışmak, sosyalleşmesine teşvik etmek gibi seçenekler etkili olabilir" diyerek sözlerini noktaladı." (DHA)

Sağlık