Uzmanlar NATO vetosunu yorumladı: Türkiye'nin talepleri İsveç'i otoriter bir polis devletine çevirir

Uzmanlar NATO vetosunu yorumladı: Türkiye'nin talepleri İsveç'i otoriter bir polis devletine çevirir
Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine yönelik vetosu tartışılmaya devam ediyor. İsveçli uzman Paul Levin, "Türkiye'nin taleplerini yerine getirmeye çalışmanın İsveç'i alternatif bir otoriter polis devletine dönüştüreceğini" söyledi.

Türkiye'nin İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliklerini bazı şartlar öne sürerek veto etmesi dünya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. Yahoo News sitesi, NATO'nun ay sonunda Madrid'de düzenleyeceği zirve öncesinde Türkiye'nin tavrını önde gelen uzmanlara sordu. Eski ABD'li diplomat Elizabeth Shackelford Ankara'nın adımını "Bir Erdoğan klasiği" olarak yorumlarken, İsveçli bir uzmana göre Türkiye'nin taleplerinin yerine getirilmesi ülkenin "bir tür otoriter polis devletine dönüşmesi" anlamına gelir.

'BİR ERDOĞAN KLASİĞİ'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski diplomatlarından Elizabeth Shackelford, Türkiye'nin veto kararının "Bir Erdoğan klasiği" olarak niteleyerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "nüfuz kullanmak için hiçbir fırsatı kaçırmadığı" yorumunu yaptı. Shackelford, "Bunu yapmak için kararları oybirliği ile alınan bir ittifaktan daha iyi bir yer var mı?" ifadelerini kullandı.

Stockholm Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Enstitüsü'nün Direktörü Paul Levin ise Ankara'nın "terör" gerekçesiyle bazı isimlerin iadesini istemesi hakkında "Türkiye'nin taleplerinin tamamını yerine getirmeye çalışmak için İsveç'in kendisini alternatif bir tür otoriter polis devletine dönüştürmesi gerekir" dedi.

'İSVEÇ'TEKİ POPÜLER GÖRÜŞ...'

"Birçok Kürt, İsveç'in kendilerini NATO üyeliği için feda edeceğinden endişeli" diyen Levin, Stockholm'ün taviz vermeyi planladığını ama zorlu bir dengeyi koruması gerektiğini söyledi. Levin, "Eğer liderler çok fazla taviz verirse, İsveç hükümeti uzun zamandır tutunduğu ilkelerini feda ettiği suçlamasıyla karşılaşma riski alına girer" dedi. İsveçli uzman, "Ya da kabul edilemez taleplerde bulunan otoriter bir rejime teslim olduğu düşünülür ki, İsveç'teki popüler görüş bu" diye konuştu.

'TALEPLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ İMKÂNSIZ'

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden kıdemli araştırmacı Toni Alaranta da, "Taleplerin büyük çoğunluğunu yerine getirmek imkânsız. Bir kişiyi sadece Bylock uygulamasını kullandığı veya Facebook'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren bir yorum yazdığı için iade etmek gibi..." ifadelerini kullandı.

'ABD SİLAH SATIŞINI MÜHLETE BAĞLAMALI'

Eski ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Evelyn Farkas Türkiye'nin vetosu nedeniyle üyeliklerinin ertelenmesinin "Avrupa'nın güvenliğini ve milyonlarca kişiyi riske atan gerçek bir tehlike olduğunu" savundu. Krizin gelecek haftaki NATO zirvesi öncesinde çözülmesi gerektiği yorumu yapan Farkas, ABD'nin silah satışları da dahil, NATO müttefiklerinin Türkiye'ye verdiği tavizlere bir mühlet konması gerektiğini öne sürdü. Farkas, Türkiye'den İsveç ve Finlandiya'ya onay çıkmaması halinde bu tavizlerin de son bulması gerektiğini savundu. (Kısa Dalga)

Dünya