Uzmanlar, Sinan Oğan'ın seçmenlerini değerlendirdi: Gittiği yere 5 puan götürme garantisi yok

Uzmanlar, Sinan Oğan'ın seçmenlerini değerlendirdi: Gittiği yere 5 puan götürme garantisi yok
Siyaset bilimcilere göre Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ikinci turda kazanma ihtimali daha zor. Sinan Oğan seçmenlerinin hangi adayı tercih edebileceği ise muamma.

14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda hiçbir aday yüzde 50'den fazla oy alamadığı için seçim ikinci tura kalmıştı. İkinci turda, yüzde 5 oyu bulunan Sinan Oğan kritik bir konuma gelmişti.

BBC Türkçe'den Günce Akpamuk'a konuşan siyaset bilimci Prof. Ali Çarkoğlu, Oğan'ın ya da Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ın seçmenlerinden ciddi bir grubun Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelmesini beklemediğini söyledi.

Çarkoğlu şöyle devam etti: "Sinan Oğan’ın seçmenleri, isteseler kaybedeceği dünden belli olan bir adaya oy vermek yerine Kılıçdaroğlu’na oy verirdi zaten. İkinci turda hem o oyları alıp hem de kendi seçmenlerini tutması lazım Kılıçdaroğlu’nun.”

Çarkoğlu, Kılıçdaroğlu’nun kazanma ihtimalinin düşük olduğu görüşünü paylaşırken, sonuçların açıklanmasının ardından CHP’lilerin pek çoğunun ikinci turda oy kullanmayı düşünmediğini söylemeye başladığını vurguladı.

Profesör, “Abartı bir beklenti temelinde oluşan büyük bir hayal kırıklığı var. Pek çok kişi ilk turda Kılıçdaroğlu’nun alacağına inanmıştı. Ancak memleket gerçeğini yeniden düşünmek gerekiyor" dedi.

'Erdoğan ikinci turda bir adım önde'

Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emre Erdoğan, Oğan’ın seçmenlerinin kim olduğunun çok iyi bilinmediğini, bu konuda yapılmış çok büyük bir çalışma olmadığını belirtti.

“İdeolojik olarak, yaş olarak, siyasetin sağında mı solunda mı, kentte mi yaşıyor köyde mi bunların hiçbiri bilinmiyor. Burası bir boşluk. Muharrem İnce hakkında biraz daha fikrimiz vardı en azından” diyen Erdoğan, yine de bir takım varsayımların yapılabileceğini söyledi.

Kendisi milliyetçi olduğu için milliyetçi seçmenin, ATA İttifakı'nın parçası olduğu için göçmen karşıtı kesimin ve Kürt meselesinde onunla benzer düşünenlerin Oğan’a oy vermiş olabileceğini belirten Erdoğan, bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci turda bir adım önde olabileceği kanısında.

Oğan’ın koalisyonlardan biriyle görüşüp anlaşsa bile bunun seçmenlerini de oraya getireceği anlamına gelmediğini, bu seçmenlerle bir ilişki kurmuş olmadığını ekledi: “Bir kısmı geleneksel milliyetçi seçmen olabilir. Bir kısmının da reaksiyoner seçmen olma olasılığı çok yüksek. Çünkü onlar Muharrem İnce’deydi ve o çekilince, Oğan bu kesimi çekmiş olabilir. Kirli siyasetten bıkmış, yorulmuş daha çok İnce’de gördüğümüz seçmenler kaymış olabilir. MHP, HDP, AKP ya da CHP kendi seçmenlerini bir yere yönlendirebilir. Ama Sinan Oğan’ın gittiği yere 5 puan götürme garantisi yok."

'HDP'den dolayı seçmenleri çekemeyebilir'

Erdoğan, 'milliyetçi, Suriyeli ve Kürt karşıtı tabanın karşılığının' aslında 'biraz Cumhur İttifakı olduğunu' öne sürerek bu tabanda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşıt olup Oğan’a oy verenler olduğunu söyledi.

Millet İttifakı’nın ise HDP’den ötürü Oğan seçmenlerini çekmesinin biraz daha zor olabileceğini kaydetti: “Açıkça HDP’yle ilişkileri sonlandırmasını istiyor. İlişki yok denilebilir, ama buna kimseyi ikna edemezler. İlişkiyi kestim diyebilirler ki bu da anti-HDP söylemine tahammül etmeyi gerektirir. Bir de cumhurbaşkanlığı yardımcılığı gibi bir talep var. Bu Kürt karşıtı bir unsuru kabineye sokmak demek. Bu Kürt oylarını kaçırabilir. Kürtler sandığa gitmezse zaten seçim biter." (Kısa Dalga)

Gündem