Uzmanlardan 'bina' uyarısı: Trabzon'da 50 yıl içinde 6.6 büyüklüğünde deprem bekleniyor

Uzmanlardan 'bina' uyarısı: Trabzon'da 50 yıl içinde  6.6 büyüklüğünde deprem bekleniyor
Uzmanlar, Kuzey Anadolu Fayı, Kuzeydoğu Anadolu Fayı ve Karadeniz Fayı ile çevrili olan Trabzon için gelecek 50 yıl içerisinde 6.6 büyüklüğünde deprem beklendiğini söylüyor

Maraş merkezli depremlerin ardından binaların güvenliği tartışma konusu oldu. AFAD'a göre Trabzon ‘düşük riskli bölge’ olarak yer alıyor. Buna karşılık uzmanlar, Kuzey Anadolu Fayı, Kuzeydoğu Anadolu Fayı ve Karadeniz Fayı ile çevrili olan Trabzon için gelecek 50 yıl içerisinde 6.6 büyüklüğünde deprem beklendiğini söylüyor.

Gazete Duvar'dan Fatih Saygın'ın haberine göre Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, özellikle dere yataklarına yapılan ve imar affından yararlanan binaların afetlere karşı risk taşıdığını vurguladı.

Şen, "130 kilometre güneyimizden Kuzey Anadolu Fayı geçiyor, Karadeniz'de de 10 kilometre açıkta fay hattı var. Yapı stokumuzun, deprem, sel, heyelan gibi afetlere karşı nasıl dayanım gösterebileceğine dair bir çalışma yok" diye konuştu. Şen, kentte meydana gelebilecek afetler için riskleri ortaya koyacak plan hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Deprem dışındaki afetlerin de etkili olduğu Trabzon'da, son 20 yılda 29 kişi sel ve heyelan nedeniyle hayatını kaybetti. Bölgede özellikle dere yataklarına yapılan yapılaşmalar sel afeti için risk oluşturuyor. Trabzon’da, 2018'de çıkarılan imar affından 150 bini aşkın binaya yapı kayıt belgesi verildi. İmar affı ile binaların hiçbir kontrol yapılmadan kayıt altına alındığını belirten Şen, bu yapılarda depreme dayanıklılığın sorgulanamayacağını belirtti.

Gündem