Uzmanlardan Çanakkale depremi yorumu

Uzmanlardan Çanakkale depremi yorumu
İstanbul ve Ege'de hissedilen Çanakkale Yenice merkezli depreme dair uzmanlar daha önce kırılan fayda gerçekleştiğini ve endişe yaratacak bir deprem olmadığını bildirirken Prof. Dr. Ahmet Ercan ise "Bölge 6,8 ile 7,4 arasında depreme gebe" uyarısında bulundu.

Bu akşam merkez üssü Çanakkale Yenice olan 4.9 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiği. Saat 21:38'de meydana gelen deprem Ege ve Marmara bölgelerinde hissedilirken paniğe neden oldu.

Deprem nedeni ile pek çok kişi tedirgin olurken uzmanlardan da ilk yorumlar geldi.

"Kırılmış fayda tekrar büyük deprem olmaz"

İTÜ Jeoloji Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Cenk Yaltırak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Kuzey Anadolu Orta Kolu üzerinde Yenice-Gönen segmenti üzerinde Gönen Barajı kuzeyinde olan Mw 4.8 lik deprem, 1953 yılında kırılan kesimde gerçekleşen münferit bir depremdir" dedi.

Bir takipçisinin "Bölgesel başka bir yeri tetikler mi hocam?" şeklindeki sorusunu da cevaplayan Yaltırak, "Kırılmış fayda tekrar büyük deprem olmaz" dedi.

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş da sosyal medya hesabından depremin tedirginlik yaratabilecek bir deprem olmadığını şu ifadelerle belirtti: "Bu fay üzerinde 71 yıl önce, 18.03.1953 günü M=7.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Dolayısıyla tedirgin olacak bir durum yok. Bu fay üzerinde 7.0 ve üzerinde deprem riski çok düşük"

"Bu aralık M6,8 ile M7,4 arasında bir depreme gebedir"

Yer bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan ise şu yorumu yaptı: "Yenice, Kalkım, Altınoluk arasında deprem boşluğu vardır. Bugün Yenice-Karasu’da, 14 km’lik odakta M4,9’luk deprem burada biriken gerginliğin bir belirtisidir. Bu aralık M6,8 ile M7,4 arasında bir depreme gebedir.

Bursa, M. Kemalpaşa, Ulubat, Manyas, Gönen üzerinden Yenice’ye sarkan Kuzey Anadolu Kırığının en güney kolu Edremit kırığıyla Akçay batısında birleşerek Bababurnu’na uzanmaktadır. Bu kırık üzerinde 1964 Manyas, 1964 Gönen, 1953 M7,2 depremleri olmuştur." (Kısa Dalga)

Gündem