Vahit Bıçak: 'Depremde de binlerce baba çocuğunu kaybetti, hangisi Mustafa Damar gibi meydanlara çıktı’

Vahit Bıçak: 'Depremde de binlerce baba çocuğunu kaybetti, hangisi Mustafa Damar gibi meydanlara çıktı’
Ceren Damar’ı katleden faili savunan avukat Vahit Bıçak yargılandığı davanın duruşması bugün görülüyor. Kısa Dalga muhabiri Esra Tokat duruşmadan aktarıyor.

ESRA TOKAT


Ankara’da Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi olan Ceren Damar Şenel’in 2 Ocak 2019 tarihinde öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından katledilmesine ilişkin davada, failin avukatı Vahit Bıçak savunma dokunulmazlığının sınırlarını aşarak, “Maktulenin doymak bilmeyen arzuları”, insanlık dersini sanık vermiştir” “Üniversiteler fantezilerini giderme aracı olarak öğrencileri kullanamaz” şeklinde ifadeler kullanmıştı. Ayrıca Bıçak, Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar hakkında da “Katil ruhlu adam” ifadesini kullanmıştı.

Avukat Bıçak’ın Ceren Damar’ın ‘manevi hatırasına ve ailesine hakaret etmek’ suçundan yargılandığı davanın 5’inci duruşması bugün Ankara 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndesaat 10.30’da görülüyor.

Davada Damar ailesinin avukatları Ceren Damar ailesi avukatları: Tarkan Eren, Ebru Beşe, Ceren Kalay Eken, Erda Vardal, Semih Kesici, Yasin Gökberk Çınar, Nadire Durudoğan katılırken Ankara Barosu Gelincik Merkezi de gözlemci olarak hazırda bulundu.

‘Mezarda yatan rahmetli kızıma, onurumuza hakaret etti’
Duruşmada ilk sözü alan Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, “Bu sanık bugün takım elbise giymiş, kravat takmış. Ancak bu kişi bana ‘Ensest Mustafa Damar’ dedi. Sanığın zihni bu. Kızımın davasında iftira senaryo yazdı, oynadı ancak beceremedi. Dava aleyhine sonuçlandı, savunduğu sanık en üst düzeyde ceza aldı. Ardından intikam almak için husumet besledi, bana, mezarda yatan rahmetli kızıma, onurumuza hakaret etti, yetmedi tehditlerde bulundu” dedi.

‘Depremde çocuğunu kaybeden hangi baba meydanlara çıktı’

Sanık Vahit Bıçak ise, “Katılanları anlıyorum, acılarını da paylaşıyorum, her duruşmada söyledim. Feyzan Hanım kızını kaybetmiş, onunla hiçbir sıkıntım yok. Dolayısıyla kelimelerimi seçerken duygularını zedelememek için dikkatle seçtim. Ancak Mustafa Damar’ın tavırları farklı tabi. Geçen ay deprem oldu binlerce insan hayatını kaybetti pek çok çocuk öldü ancak hangisinin babası çıkıp meydanlarda bağırdı. Geçtiğimiz duruşmada Mustafa Damar polisle de çatışmış. Soruyorum size polisle çatışarak mı adalet aranır?” diye konuştu.

'Sıra yargılamaya gelince köşe bucak kaçtı'

Duruşmada ilk sözü alan Mustafa Damar şöyle konuştu:

“Şu anda huzurda bulunan sanık suç işledi sonrasında sıra yargılamaya gelince köşe bucak kaçmaya çalıştı. Bugün 5. duruşma gerçekleşiyor. Yargıyı oyalamak ve uzatmak amacıyla 2 buçuk duruşma gelmedi. Zorla getirildi dolayısıyla yapmak istediği şey ‘Suç işlemek benim hakkım, beni kimse yargılayamaz’dır. Avukatı da ‘Bıçak’a verilecek herhangi bir ceza Bıçak’ın hayatını büyük bir zorluğa sokmayacak’ dedi. Bu pişkinlik bu pervasızlık bu cesaret sanığın suç işlemeye devam etmesine neden oldu. Bana ettiği hakaret nedeniyle 7 ay hapis cezası aldı."

“Bu sanık bugün takım elbise giymiş, kravat takmış. Ancak bu kişi bana ‘Ensest Mustafa Damar’ dedi. Sanığın zihni bu. Kızımın davasında iftira senaryo yazdı, oynadı ancak beceremedi. Dava aleyhine sonuçlandı, savunduğu sanık en üst düzeyde ceza aldı. Ardından intikam almak için husumet besledi, bana, mezarda yatan rahmetli kızıma, onurumuza hakaret etti, yetmedi tehditlerde bulundu.”

Baba Damar isyan etti: ‘Adalet aramak benim işim mi? Devletin yargısının görevi ne?’

“35 yıllık hukukçuyum diye geçinen sanık cübbeyi kalkan etti, yargıyı kötü emelleri için kullandı. Yargılama sürecinde bana psikolojik şiddet uygulandı, işkence uygulandı. 5 duruşmalık ne var burada? Ben her duruşmaya psikolojik şiddet altında adalet aramak benim işim mi? Devletin yargısının görevi ne?
Rahmetli kızım 12’si ölümcül olmak üzere 17 bıçak darbesi ve 2 silahlı ateş aldı. Katilden görevi devraldı. Mezardaki rahmetli kızımın kemiklerini sızlatacak şekilde ifadeler, sözler iftiralar yaptı. Kızımın kefeninde kanı damlarken benim bunları unutmam mümkün değil?"

“Bostanda rahat gezdirmeyeceğim seni' diye ölümle tehdit etti. Henüz öldürmedi ama gerçekten de rahat bir şekilde gezdirmedi. Benim mahkemenizden, heyetinizden şahsi bir beklentim yok. Sadece vereceğiniz karar toplumun vicdanını rahatlatsın, toplumun geleceğini etkilesin. Vahit Bıçak gibilerin çoğalmasını mı yoksa bunların soylarının bitirilmesini mi isteyeceğiz bu karar verilsin.

'İzin verin de evladımızın acısını yaşayalım'

Baba Damar'ın ardından konulan anne Feyzan Damar ise
“Biz zaten evladımızı kaybettik, yaşıyoruz ama canlı ölü gibi yaşıyoruz. Allah hiç kimseye evlat acısı vermesin. İzin verin de evladımızın acısını yaşayalım, Gereken en ağır cezalar verilsinki aynı yöntemi uygulayan avukatlar da bu yanlışmış desin ve başka kızların namusuna laf uzatmasınlar" ifadelerini kullandı.

'Merhamet değil adalet bekliyoruz'

Ceren Damar ailesinin avukatlarından Berkay Başer ise "Biz duruşmada herhangi bir iyi niyet göstermeyen sanığın en üst sınırda cezalandırılmasını bekliyoruz. Biz sizlerden merhamet değil sadece adalet bekliyoruz" şeklinde konuştu.

'Her hakaretten ayrı ayrı cezalandırılmalı'

Avukat Ebru Beşe ise "16 Ocak 2023’te verdiğimiz dilekçede olduğu gibi her hakaretten ayrı ayrı cezalandırılmasını talep ediyoruz. Adli yargılamayı teşebbüs, ve görevi kötüye kullanmakta da ayrı cezalandırılmasını bekliyoruz" dedi.

Avukat Ceren Kalay Eken ise sanık Vahit Bıçak'ın kişisel verileri hukuksuzca ele geçirmek ve yaymaktan da 1 yıl 8 ay ceza aldığını bildirerek kararda bu durumunda göz önüne alınması gerektiğini belirtti.

'Suç işlemiştir'


"Bu dava bir avukatın avukatlık mesleğini yürütürken müvekkillik hukukunu korumanın sınırının nerde bittiğiyle alakalı bir davadır" diyerek sözlerine başlayan Avukat Ömer Kavili şunları söyledi:

"Bu sanık o davada avukatlık mesleğinin kendisine bahşettiği ve sadece müvekkilinin cezasında indirim getirecek hususları dile getirmesi gerekirken, sanık avukatlık standartının dışına çıkmış ve bu yönüyle suç işlemiştir. Duruşmadaki beyanları dışında Twitter’da canice katledilen kamu görevlisi Sayın Ceren Damar’ın ailesine de dil uzatmış, hakaret etmiştir.

'Cezada indirim yapılmamalı'

Ceren Damar ailesinin avukatlarından son sözü alan Hakan Eren ise "Bu sanık ceza hukukun en temel ilkesini bilmeyen bir sanıktır. Bu sanık ayak oyunlar yaptı ve duruşmalara katılmadı, bu davranış mahkemeye karşı hile ve kurnazlık boyutuna geldiğinden dolayı cezasında indirim yapılmaması için dikkatinize sunuyorum" sözlerini kullandı.

Bıçak: 'Yalanın daniskası'

"Buradaki yargılama faaliyetinde konusu suç olmayan bir yargılama yürütülüyor" diyerek savunmasına başlayan Vahit Bıçak ise "İfade özgürlüğü, avukatlık hakkı yargılanıyor. Suç işlemediğimin bilincindeyim. Ben dişi ile tırnağı ile bu noktaya gelmiş bir insanım. Devletin verdiği burs ile İngiltere’de eğitim aldım. Bunlar benim gibi bir adama hakaret ve yalanın daniskası" dedi ve şunları söyledi:

"Katılanları anlıyorum, acılarını da paylaşıyorum, her duruşmada söyledim. Feyzan Hanım kızını kaybetmiş, onunla hiçbir sıkıntım yok. Dolayısıyla kelimelerimi seçerken duygularını zedelememek için dikkatle seçtim. Ancak Mustafa Damar’ın tavırları farklı tabi. Geçen ay deprem oldu binlerce insa hayatını kaybetti pek çok çocuk öldü ancak hanginin babası çıkıp meydanlarda bağırdı. Geçtiğimiz duruşmada Mustafa Damar polisle de çatışmış. Soruyorum size polisle çatışarak mı adalet aranır?"

"14 Mayıs yaklaşıyor"

"Derhal beraat kararı verilmeli. Geçtiğimiz duruşmalara sağlık mazereti nedeniyle katılamadım, keyfimden mi katılamadım? Ben olsam benim için bu 10 dakikalık iş. Ancak karar heyetin takdiri. Ancak 14 Mayıs yaklaşıyor. 14 Mayıs’tan sonra tüm bu dava sonuçlarının yargılanması için elimden geleni yapacağım. Bu dava ilk aşama, istinaf var, Yargıtay var, Anayasa Mahkemesi var, AİHM var. Tüm bunlara karşı yine de heyetin suçsuz olduğuma yönelik karar vereceğine eminim."

Gündem