Valiliğin 'ÇED' kararı iptal edildi, vatandaşlar 'oynayarak' kutladı

Valiliğin 'ÇED' kararı iptal edildi, vatandaşlar 'oynayarak' kutladı
Edirne'de yerleşim alanlarına 160 metre mesafedeki taş ocağı için verilen "ÇED gerekli değildir" kararı iptal edildi. Vatandaşlar dans ederek kararı kutladı.

Keşan ilçesinde yerleşim alanlarına 160 metre mesafede bulunan ve geçen yıl yeniden faaliyete geçip 2 ay boyunca patlatmalı olarak çalıştığı iddia edilen taş ocağı vatandaşların tepkisine neden oldu.

Aşağı Zaferiye Mahallesi'nde yaşayanlar, ocağın çalıştığı süre boyunca basın açıklamalarıyla tepkilerini dile getirdi.

Mahalleli bu süreçte, taş ocağı için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararının iptaline yönelik de Edirne İdare Mahkemesi'ne başvurup dava açtı. Mahalleli davayı kazandı.

Vatandaşlar, STK'ların da katılımıyla Yeni Mahalle'de mahkeme kararıyla ilgili basın açıklaması yaparken dans etti.

Vatandaşlar projeye el atacak

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, mücadelenin noktalandığını belirterek şunları söyledi "Adalet, birilerinin dediği gibi 'Sakıncası yoktur' demedi. Edirne Valiliği'nin 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edildi. Yani artık bu gördüğümüz alan Yeni Mahalle ve Keşan halkına aittir. Mahkeme bir de Sarıkız Deresi ve Sarıkız çeşmesine vurgu yaptı. Bunlar tarihi değere sahiptir ve mutlaka değerlendirilmeli, restore edilmeli, güzelleştirilmeli. Kent konseyi olarak önümüzde böyle bir iş var. İlgili uzmanları devreye sokarak, projesini çizerek, belediye meclisinin ve belediye başkanının önüne koyacağız. Buranın mesire alanı olarak değerlendirilmesi için gerekli çalışmayı yapacağız."

'Ders çıkarılır mı bilmiyoruz'

Vatandaşların avukatı Bülent Kaçar da şunlar söyledi: "Tüm Keşan halkının can güvenliğini aylarca tehlikeye atan, halkın huzurunu ve sağlığını bozanlara hukuk bir kez daha 'Dur' demiştir. Ancak yerel yönetimler ve idari makamlar, bu yargı kararlarından dolayı özeleştiri ve ders çıkaracaklar mı bilmiyoruz.

Davamızdaki birçok hukuksuzluk, birçok talebimiz Edirne İdare Mahkemesi'nce haklı görülmüş ve bu kaçak, ruhsatsız taş ocağı faaliyetinin halka rağmen gerçekleştirilmesini birçok açıdan da iptal kararına gerekçe olarak yazmıştır.

Taş ocağından Saros FSRU Gemi İskelesi'ne malzeme alınması, taşınması sırasında toz emisyonu ve taşıma yüküyle ilgili kapsamlı çalışma yapılmadığından, proje alanının yerleşim yerlerine yakınlığı sebebiyle oluşturduğu ses seviyesini, çevresindeki insanlara olumsuz etkilemesinden, çevrede tarımsal faaliyetin olumsuz etkilenmesinden, su kaynaklarına verilecek zararlara birçok açıdan bu hukuksuzluk ve Edirne Valiliği'nce verilen 'ÇED gerekli değildir' kararının bilimsel esaslara ve mevzuata aykırılığı tespit edilmiş ve Edirne İdare Mahkemesi heyeti oy birliğiyle bu hukuksuz, halkın itirazlarına dahi değer ve zaman verilmeden uygulanmış, ÇED'siz süreci iptal edilerek halkın itirazları yargı önünde haklı bulunmuştur." (DHA)

Gündem