Valiliğin Onur Yürüyüşü yasağı bir yıl sonra iptal edildi

Valiliğin Onur Yürüyüşü yasağı bir yıl sonra iptal edildi
İzmir Bölge İdare Mahkemesi, İzmir'de geçen yıl 26 Haziran'da yapılmak istenen 10'uncu İzmir Onur Yürüyüşü'ne yönelik valiliğin yasak kararını, bir yıl sonra iptal etti.

İzmir'de, 26 Haziran 2022 tarihinde yapılmak istenen 10'uncu İzmir Onur Yürüyüşü, İzmir Valiliği tarafından yürüyüşe iki gün kala yasaklandı. Yasak kararına rağmen yapılan yürüyüşe yönelik polisin engellemesinde 12 kişi darp edilerek gözaltına alınırken, Genç LGBTİ+ Derneği valiliğin yasak kararını yargıya taşıdı.

İlk derece mahkeme, valilik yasağının hukuka uygun olduğuna karar verdi. Genç LGBTİ+ Derneği karara karşı İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne istinaf başvurusu yaptı. Bölge İdare Mahkemesi, bir yıl sonra aldığı kararla, İzmir Valiliği'nin verdiği yasak kararını hukuka aykırı bularak, valiliğin işlemini iptal etti.

İptal kararını değerlendiren Genç LGBTİ+ Derneği, İzmir Valiliği'nin onur haftası etkinliklerini ve onur yürüyüşlerini yasaklamasının hukuka aykırı olduğunun bir kez daha tescillendiğini belirtti. Mahkemenin, 'barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı'nı, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek, bu hakkın ifadenin açıklanması kapsamında korunması gerektiğini belirttiğine dikkat çeken dernek, şunları belirtti;

“Mahkeme ayrıca, onur yürüyüşlerinin, LGBTİ+'ların maruz bırakıldığı nefret, ayrımcılık ve şiddete karşı toplumda farkındalık yaratma özelliğinin bulunduğunu kabul ederek bu anlamda onur yürüyüşlerinin, çoğulculuğa ve barış içinde bir arada yaşamaya katkı sağlayacağı için demokratik toplumda korunması gereken bir temel hak ve hürriyet kullanımı olduğuna dikkat çekmiştir. Genç LGBTİ+ Derneği olarak LGBTİ+'ların insan haklarının korunması, Anayasa'nın, uluslararası sözleşmelerin ve mahkeme kararlarının uygulanması ve LGBTİ+'ların barışçıl eylemlerini keyfi, ölçüsüz ve hukuka aykırı biçimde engelleyen her türlü uygulamanın ve politikanın sona erdirilmesi için LGBTİ+'lara yönelen hak ihlallerine karşı her alanda savunuculuk yapmaya devam edeceğiz.” (Kısa Dalga)

Gündem