Varank: "Bilim insanlarımızın Türkiye'de kalmasını teşvik ediyoruz"

Varank: "Bilim insanlarımızın Türkiye'de kalmasını teşvik ediyoruz"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Programlarımızla bir yandan Türkiye’ye beyin göçünü özendirirken, diğer yandan üst düzey bilimsel çalışmalar yapan nitelikli insanlarımızın ülkemizde kalmasını teşvik ediyoruz" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal ve Uluslararası Lider ile Genç Araştırmacılar Programları' tanıtım toplantısına katıldı. TÜBİTAK’ta gerçekleştirilen toplantıda TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da yer aldı.

Bakan Varank, bilim insanlarını Türkiye’ye kazandırmak için hayata geçirilen Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve Ulusal Lider Araştırmacılar Programını anlattı. Türkiye'ye beyin göçünü sağlama hedefine yönelik Uluslararası Lider Araştırmacılar Programının ilk çağrısına 152'si Türk vatandaşı 91'i yabancı uyruklu olmak üzere 243 araştırmacı başvurduğunu hatırlatan Varank, "Bu başvuruların 173’ü alanında dünyadaki ilk 100 üniversiteden, 31'i dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan global şirketlerden, 28'i ise dünyadaki en başarılı ilk 250 kamu kurumu ve enstitüden yapıldı. Bu başvurular sonucunda 74'ü teknik bilimler, 18’i yaşam bilimleri, 16’sı temel bilimler, 12’si sosyal ve beşeri bilimler ve 7’si sağlık bilimleri alanında olmak üzere, 21 farklı ülkeden 127 çok üst düzey araştırmalar yapan lider araştırmacıyı ülkemize kazandırdık" dedi.

328 milyon lira kaynak

Bu projeler için bugüne kadar yaklaşık 328 milyon lira kaynak ayırdıklarını bildiren Varank, " Her iki programla bir yandan Türkiye’ye beyin göçünü özendirirken, diğer yandan üst düzey bilimsel çalışmalar yapan nitelikli insanlarımızın ülkemizde kalmasını teşvik ediyoru. "TÜBİTAK’ın çağrısıyla Türkiye’ye gelecek lider veya genç araştırmacılarımıza burs, aile yaşam gideri, sağlık sigortası ve yol desteği gibi mali teşviklerin yanında 720 bin TL’ye kadar araştırma proje desteği vereceğiz. Bu program kapsamında, 'uluslararası lider' araştırmacılarımıza 1 milyon lira, 'uluslararası genç' araştırmacılarımıza da 500 bin lira araştırma başlangıç ödeneği imkanı tanıyoruz" diye konuştu.

DHA

Gündem