'Varlık Fonu’nun yönetim kurulu başkanı da denetim kurulu başkanı da Erdoğan'

'Varlık Fonu’nun yönetim kurulu başkanı da denetim kurulu başkanı da Erdoğan'
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "Sayın Cumhurbaşkanı Varlık Fonu’nun yönetim kurulu başkanı aynı zamanda denetim kurulu başkanı. Denetim dediğimiz şey kendi kendini denetlediği şey olmamalıdır” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Türkiye Varlık Fonu’nun 2021 yılı mali tabloları ve faaliyetleriyle ilgili denetim raporlarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülüyor.

Tezkereye dair CHP grubu adına söz alan Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Meclis’in yaptığının denetim değil siyasi değerlendirme olduğunu kaydederek, “Bununla ilgili karşımızda muhatap olmamız gereken kişilerin yönetim kurulu üyeleri olması gerekir. Sayın Cumhurbaşkanı seçilmiş kişi, siyasidir ancak Varlık Fonu başkanı olarak seçilmiş seçilmemiş ayrımı yapmıyoruz. Kendisinin gelmesi gerekmez ancak yönetim kurulunun burada olması gerekir” dedi.

"Kendi kendini denetlediği bir şey olmamalı"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise Varlık Fonu’nun denetim raporunun altında Cumhurbaşkanlığı’nın mührü olduğunu vurgulayarak, “Bu durumun ironisini görmemiz lazım. Sayın Cumhurbaşkanı Varlık Fonu’nun yönetim kurulu başkanı, aynı zamanda denetim kurulu başkanı. Seçimler yakın, bu durumu değiştirmemiz gerekiyor. Denetim dediğimiz şey kendi kendini denetlediği şey olmamalıdır. Böyle bir denetim dünyanın hiçbir yerinde denetim olarak görülemez” diye konuştu.

Paylan, Meclis’in denetim değil bilgilendirme toplantısı ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek, “Diğer denetim raporları gibi burayı ibra mekanizmasına değiştirmemiz gerekir, bu denetim raporlarının Meclis’in ibra etmesini sağlamamız gerekir” dedi. Paylan, yönetim kurulundan sadece bir kişinin Meclis’e geldiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Yılda bir gün hesap veriyorsunuz, yılda bir günlerini ayıramıyorlar mı? Bunun TBMM’ye büyük bir saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Lütfen bu oturumu erteleyin, yönetim kurulu üyelerini davet edin. Gelsinler buraya biz de siyasi eleştirilerimizi yapalım. Bu raporu yazan denetçilerin hepsi burada mı? SPK uzmanları, DDK uzmanları buradalar mı? Yönetim kurulu üyeleri olmadığı için bu bileşimi kapatın.”

"Gerçek rapor değil özetlenmiş hâli"

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, yapılanın denetim değil tartışma olduğunu kaydederek, “Ekim ayında yapmamız gereken toplantıyı ocak ayında yapıyoruz. Bu rapor da gerçek rapor değil. Şu anki rapor özetlenmiş hâli” dedi.

Devlet Denetleme Kurumu denetçisi Murat Selim Aydemir ise “Bağımsız denetimi yaklaşık olarak 130 bin saat, yaklaşık 241 denetçi elemanı vasıtası ile gerçekleşmiştir. Kaba bir hesapla günlük mesainin 8 saat olduğu varsayımından hareketle 16 bin 250 gün, denetim başına da yaklaşık 2,5 ay çalışma süresini ifade etmektedir” diyerek denetim sürecini anlattı.

Türkiye Varlık Fonu A.Ş. Genel Müdürü Salim Arda Ermut’un sunumunun ardından milletvekillerine tekrar söz verildi. Ermut, kamuoyunda Hariri şirketine satılışının ardından tartışılan Türk Telekom’un Varlık Fonu tarafından alındıktan sonra değerinin arttığını belirterek, “Şirketin cari piyasa değeri de şu anda 4,75 milyar ABD doları seviyesinde. Yüzde 55’e tekabül eden değer ise 2,60 milyar ABD doları seviyesinde. Bu da aradan geçen yaklaşık 9 aylık süreçte 1 milyar dolara yakın değer artışı anlamına geliyor” dedi.

"Gayrimenkul projesi olarak görmüyoruz" dedi, 5 yıldızlı otel yapılacağını açıkladı

Ermut, İstanbul Finans Merkezi’ne ilişkin şunları söyledi:

“İstanbul Finans Merkezi; 1,4 milyon m² ofis alanları, 100 bin m² alışveriş merkezi, 2 bin 100 kişilik konferans ve gösteri merkezi, 1600 m²'lik akademi ve araştırma merkezi, 30 bin m² 5 yıldızlı oteli, 26 bin araç kapasiteli otoparkı ve akıllı şehir modeli ile iş dünyasının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı. Biz İFM'yi bir gayrimenkul projesi olarak görmüyoruz. İstanbul Finans Merkezi ile dünyanın önde gelen finans kurumlarını ve şirketlerini bünyesinde bir araya getirerek çok boyutlu bir finansal hizmetler ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz.” (ANKA)

Gündem