Muş Vartinis'te 9 kişi yakılarak öldürülmesi davası zaman aşımı nedeniyle düşürüldü

Muş Vartinis'te 9 kişi yakılarak öldürülmesi davası zaman aşımı nedeniyle düşürüldü
Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde evlerinin ateşe verilmesi nedeniyle aynı aileden 9 kişinin yakılarak öldürülmesiyle ilgili dava 30 yıllık süre dolduğu için zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde evlerinin ateşe verilmesi nedeniyle aynı aileden 9 kişinin yakılarak öldürülmesiyle ilgili dava düşürüldü. Yargıtay’ın bozma kararı sonrası yeniden başlayan Vartinis Davası Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçesi, 30 yıllık sürenin dolması nedeniyle zaman aşımı.

Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edildi.
Olaydan sağ kurtulan tek kişi olan Aysel Öğüt’ün müşteki sıfatıyla hazır bulunduğu duruşmada iddia makamı hazırladığı mütalaasını mahkeme heyetine sundu. İddia makamı, bir askerin de yaşamını yitirdiği operasyonda, köyün yakılması emrini veren firari sanık Yüzbaşı Bülent Karaoğlu’nun tek yetkili olduğunun düşünülmemesi gerektiğini belirterek, dosyanın zaman aşımına uğramasından kaynaklı düşürülmesini talep etti.

Avukatlar: Zaman aşımı olamaz

Mütalaanın ardından söz alan Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, dosyaya katılma talebinde bulundu. Özaraz, Vartinis’te bir insanlık suçunun işlendiğini, insanlık suçlarının ise zaman aşımına uğramayacağını belirterek, mütalaanın kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. Onun ardından söz alan Ankara Barosu’ndan avukatlar da benzer ifadelerle bu dosyada zaman aşımı olamayacağını vurgulayarak davaya katılım talebinde bulundu.

Heyetin mütalaaya karşı söz verdiği Aysel Öğüt ise “Sizden tek istediğim adalet. Ailemin hakkı yerde kalmasın. Benim gözümün önünde ailem katledildi, bu katilin yakalanmasını istiyorum. Hakkımı önce Allah’a sonra size havale ediyorum” dedi.
Savunmaların ardından iddia makamının mütalaasını değerlendiren mahkeme heyeti, zaman aşımı tarihinin üzerinden 2 aylık bir süre geçtiğini belirterek, dava dosyanın düşürülmesine karar verdi.

'Cezasızlık politikası ciddi bir şekilde işletiliyor'

Davanın düşürülmesinin ardından, yıllardır mağdur ailenin de avukatlığın yapan Muş Baro Başkanı avukat Kadir Karaçelik, bugün şu açıklamayı yaptı:

avukat.jpeg
Muş Baro Başkanı avukat Kadir Karaçelik

“Bugün Kırıkkale'de Vartinis katliamı davası hakkında bir karar verildi. Maalesef zaman aşımından düşme kararı verildi. Bizler, bu vahşi eylemin zaman aşımı kapsamında olabileceğine ihtimal dahi vermiyorduk. Bunu da ifade etmeye çalışıyorduk, tüm hukuksal argümanlarımızla. Böyle gördük. Bizler bu vahşi katliama konu olan Öğüt ailesinin bu eylemi bu planı işleyen faillerle bir uyuşmazlığının olduğunu düşünmüyoruz. Bu nedenle bir plan doğrultusunda işleyen eylemlerden biriydi. 90'lı yılların karanlığının bir parçasıydı. Ağır insan hakları ihlallerinin birinin gerçekleştirildiği en önemli dava dosyalarından biriydi. Bu nedenle insanlığa karşı suçlar kategorisindeydi. Bunu, AİHM'in bu konuda vermiş olduğu kararlarla da ifade etmeye çalıştık ama maalesef yerel mahkeme bütün bu itirazlarımızı ve argümanlarımızı dikkate almaksızın bu karar vermiş oldu.

Bu ağır insan hakları davalarında cezasızlık politikası ciddi bir şekilde işletiliyor. Biz, bugün de bu cezasızlık politikasının son bariyeriyle karşılaşmıştık. Zaman aşımı mevzusu... Çünkü, dava açtırmayı başarmıştık; çünkü, sanıkları sanık sorgusuna getirtmeyi başarmıştık ama maalesef yargısal makamların süreç içerisindeki yargısal pasifliği, husustaki etkisiz soruşturmalar, taleplerimize karşı gösterdikleri direnci hep birlikte yaşamış olduk. Bu konudaki mücadelemiz devam edeceğiz. Dolayısıyla davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Ne olmuştu?

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Altınova beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde baba Nasır Öğüt ve eşi Eşref Öğüt ile çocukları Sevim, Sevda, Mehmet Şakir, Mehmet Şirin, Aycan, Cihan ve Cinal Öğüt'ün evleri ateşe verilerek öldürülmüştü.

Dava kapsamında 2 jandarma subayı, bir astsubay ve bir özel harekât şube müdürünün yargılaması yapıldı. 5 Aralık 2013’te Muş Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan davanın ilk duruşmasının ardından Yargıtay mahkemenin talebi doğrultusunda, “güvenlik gerekçesiyle” davanın Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilmesine karar vermişti. 10 Haziran 2015 tarihli duruşmada savcı mütalaasında sanıklar hakkında 180 yıldan 230 yıla kadar hapis cezası istemişti. Ancak süreç içerisinde sanıkların da firar ettiği ve kırmızı bültenle arandığı bilgi verilmişti. (Kısa Dalga)

Gündem