Vatandaş çaresiz: Günde 15-20 kişi böbreğini satmak için arıyor

Vatandaş çaresiz: Günde 15-20 kişi böbreğini satmak için arıyor
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, ekonomik sorunlar nedeniyle böbreklerini satmak isteyenlerin sayısının arttığını belirterek, "Ülkemizde organlarını satmak isteyenlerin sayısı, organlarını bağışlayanların oldukça üstüne çıkmış durumda. Günde ortalama 15-20 civarında, böbrek satışı için talep geliyor" dedi.

Türkiye'de ekonomik kriz ve artan enflasyonla birlikte yoksulluk da geniş kitlelere yayılmaya devam ediyor. Yaşadıkları maddi sorunlara karşı yurttaşlar, çeşitli yollarla hayatta kalmaya çalışıyor.

Ekonomik sorunlar nedeniyle Türkiye’de böbreğini satmak isteyenlerin sayısında önemli artış olduğu, yasa dışı yollardan böbreğini satmak isteyenlerden bazılarının Türk Böbrek Vakfı’na başvurduğu ortaya çıktı.

"Organlarını satmak isteyen yüz binlerce insan var"

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, günde 15-20 kişinin kendilerini arayarak, böbreklerini satmak istediğini söylediğini aktardı. Erk, "Bunu yıla göre hesapladığımızda 7 bin 200 civarında bir rakam çıkıyor ki bu oldukça büyük bir rakam" dedi.

Pandemi döneminde organ bağışının azaldığını belirten Erk, "Dolayısıyla böbrek nakli başta olmak üzere bütün nakillerle ilgili olarak gerekli tetkikleri yaptırmak için hastanelere gelmeleri lazım. Tedirginlik var, onun için pek gelmediler. Rakamlar düştü. Şimdi yavaş yavaş, 2019 yılındaki pandemi öncesi koşullara gelmek üzereyiz" dedi.

"Bağış yapmak isteyenlerin haricinde, satmak isteyenlerle ilgili bir durum var" diyen Erk, şöyle devam etti:

"Sadece ülkemizde değil, yurt dışında da resesyon, durgunluk, ekonomik nedenlerle organlarını satmak isteyen on binlerce, yüz binlerce kişi var. Ülkemizde ne yazık ki organlarını satmak isteyenlerin sayısı, organlarını bağışlayanların oldukça üstüne çıkmış durumda. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından devamlı talepler geliyor. Aracılık isteniyor. Bunlar, günde 15 ile 20 arasında değişiyor. Eskiden bu rakamlar günde 5 civarındaydı. Bunu yıla göre hesapladığımızda 7 bin 200 civarında bir rakam çıkıyor ki bu oldukça büyük bir rakam.

"Yurt içinden günde ortalama 10-15 civarında talep geliyor. Bunların yüzde 50’si sosyal medya üzerinden, diğer yarısı ise telefonla geliyor. Tabii bir de haber ajansımız üzerinden geliyor. Şu anda hakikaten bir yoğunluk yaşıyoruz. Hepsi soruyor, ‘Biz biliyoruz bu işin ticaretinin yasak olduğunu ama yine de ihtiyacımız var. Bir arkadaşımın böyle bir ihtiyacı var. Acaba ben verebilir miyim’ diye soruyorlar. Hatta ‘Niçin satışı yasak?’ diye soruyorlar.

"Anne babalar yalvarıyor, çocuğunun tedavisi için..."

"Hakikaten ciddi ihtiyaç var. Mesela çocuğunun ciddi bir hastalığı var. Bunun için para gerekli. Ana, baba yalvarıyor telefonda, ‘Bana bir imkan tanıyın’ diye. Ne yazık ki tamamen ticaret için, yani organını satıp para almak istiyor. O parayla az önce bahsettiğim gibi çocuğunun tedavisi, bir ihtiyacı için değil, yaşamını sürdürebilmek, ihtiyaçlarını karşılamak için yapıyor. Birçoğu ne yazık ki böyle. Biz de Türk Böbrek Vakfı olarak, bu işin ticaretinin yasak olduğunu ve kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulamak istiyoruz.”

"Organ bağışında bulunun"

Şu anda 26 bin kişinin organ nakli beklediği bilgisini aktaran Erk, organ mafyası konusunda da uyarılarda bulundu. Erk, "Bu işin suistimali yapılıyor" dedi.

Ölüm sonrası ailelerin izin vermesiyle yapılan organ naklinin yüzde 22'den yüzde 12’ye düştüğünü söyleyen Erk, vatandaşlara organ bağışında bulunmaları çağrısı yaptı. (ANKA)

Gündem