Veli Ağbaba: Bir ay geçti, hâlâ çadır yok, vallahi yok, billahi yok

Veli Ağbaba: Bir ay geçti, hâlâ çadır yok, vallahi yok, billahi yok
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu’nda, Malatya’da deprem sonrası yaşanan sorunlara ilişkin, “Deprem bir ayı geçti, hâlâ çadır yok. Vallahi yok, billahi yok. İnsanlar 30 günden beri duş alamıyorlar. 30 günden beri insanlar su göremediler. Hâlâ enkazın altında hayvanlar var. Hâlâ hayvanlara çadır bulunamamış” dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bugün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’da vatandaşların yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

“Sanki Malatya’da deprem yaşanmamış gibi bir görünüm var kamuoyunda" diyen Ağbaba, "Malatya’da toplam bina sayısı 126 bin 814, depremde yıkılan bina sayısı 31 bin 604. Ağır hasarlı ve acilen yıkılması gereken bina sayısı 89 bin 676. Yani toplam bina sayısı içindeki oran yüzde 71. Malatya’nın yüzde 71’i yıkılmış durumda. Ağır yıkık konut sayısı 70 bin 939, iş yeri sayısı 14 bin 398, yıkık ahır sayısı bin 991" dedi.

"Malatya merkezi yerle bir oldu"

"Malatya diye bir şehirden söz etmek mümkün değil" diyen Ağbaba, Malatya merkezinin yerle bir olduğunu söyledi.

2020 Malatya depreminde önce ‘ağır hasarlı’, ancak daha sonra ‘az hasarlı’ raporu verilen bir binanın yıkıldığını hatırlatan Ağbaba, "Liyakatin, mühendisliğin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bu bir cinayet teşebbüsüdür. Hep eski binaların yıkıldığı doğru değil. Malatya’nın en lüks semti Bostanbaşı. Bostanbaşı’nda hasarsız bina yok. Yeni binalar, Malatya’nın en pahalı binaları. Bostanbaşı’na 12 kat, 8 kat imar veren belediye başkanlarının tamamı yargılanmalı, bunun bedelini ödemeli. CHP’li mi, MHP’li mi, AK Partili mi; hangi partiden olursa olsun bunun bedelini ödemeli. Maalesef bedel ödemeyi bırakın, utanma duygusu yok; hâlâ ortada geziyorlar. Yeşilyurt Belediyesi’nin 6 ay önce yapmış olduğu toplu konutlar var, orası da ağır hasarlı" dedi.

"Vallahi yok, billahi yok"

Depremin üzerinden bir ay geçtiğini, ancak hâlâ çadır olmadığını kaydeden Ağbaba, "Vallahi yok, billahi yok. İnsanlar 30 günden beri duş alamıyorlar. 30 günden beri insanlar su göremediler. Hâlâ enkazın altında hayvanlar var. Hâlâ hayvanlara çadır bulunamamış” diye konuştu. (ANKA)

Gündem