WSJ: Biden, Kongre’den Türkiye'yle yeni silah anlaşmasını onaylamasını istedi

WSJ: Biden, Kongre’den Türkiye'yle yeni silah anlaşmasını onaylamasını istedi
Joe Biden yönetiminin, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı filosu için gelişmiş silah ve diğer ekipmanların satışına onay verilmesi için Kongre'ye geçen ay talepte bulunduğu belirtildi.

ABD'de Joe Biden yönetiminin, geçtiğimiz ay Kongre'den Türkiye'nin F-16 savaş uçağı filosu için ileri silah ve diğer ekipmanların satışına onay verilmesini istedi. Wall Street Journal gazetesi haberi, ABD'li yetkililere dayandırdı.

Gazeteye konuşan yetkililer, Biden yönetiminin bu anlaşmayı, Türkiye'ye 40 adet yeni F-16 satılmasına yönelik başka bir teklif için Kongre'deki desteğin seviyesini ölçme amacıyla kullanıyor olabileceğini söyledi.

Habere göre, ABD'yle yapılması olası yeni anlaşma, Türkiye'nin F-16 filosu için füze, radar ve elektronik teçhizat içeriyor. WSJ, bu anlaşmanın Türkiye'nin savaş uçakları açısından önemli bir modernizasyon anlamına geleceğini yazdı.

Haberde, Türkiye'nin son dönemde Rusya-Ukrayna görüşmelerinde arabulucu olarak öne çıkarak ve Ukrayna ordusunu da destekleyerek Washington'la bozulan ilişkilerini düzeltmeyi ve yeni silah almayı umduğu da savunuldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, mart sonunda ABD ile F-16'ların modernizasyonu ve yeni alımlara ilişkin görüşmelerle ilgili olumlu yaklaşımlar olduğunu söylemişti. Erdoğan, Biden'ın kendisine bu konuyla ilgili olumlu tavrını Kongre'ye ileteceği bilgisini verdiğini de belirtmişti. (Kısa Dalga)

Gündem