Yanlış hesaplanmış: 'Günde 2 litre su için' efsanesi çöküyor mu?

Yanlış hesaplanmış: 'Günde 2 litre su için' efsanesi çöküyor mu?
İskoçya'da Aberdeen Üniversitesi'nden araştırmacılar günde iki litre su içilmesi tavsiyesinin genellikle ihtiyaç duyulandan fazla olduğunu söylüyorlar. Prof. John Speakman, günde iki litre hesaplamasının, küçük bir yanlışlıktan kaynaklandığını söylüyor.

Yeni bir araştırmada, günde sekiz bardak su içilmesi tavsiyesinin vücudun ihtiyaçları açısından çok fazla olabileceğini ortaya çıkardı. Bu hafta Science dergisinde yayımlanan araştırma günlük su ihtiyacının bir bölümünün zaten gıdalardan alındığını hesaba katıyor. Bu yüzden bilim insanları günde 1,5 ila 1,8 litre su tüketmenin yeterli olacağı kanısında.

Bundan önceki araştırmaların örneklem büyüklüklerinin küçük ve sınırlı olduğu belirtiliyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Aberdeen Üniversitesi'nden Prof. John Speakman, günde iki litre hesaplamasının, küçük bir yanlışlıktan kaynaklandığını söylüyor.

Speakman bunu şöyle açıklıyor: "İçmemiz gereken su, sindirmemiz gereken toplam su ile yediklerimizden aldığımız su miktarı arasındaki farktır. İnsanlar ne kadar yemek yediklerini azımsadıkları ve eksik bildirdikleri için tahmin yanlış yapıldı; bu nedenle ihtiyaç duyulan su miktarı da abartıldı."

Araştırmacılar 23 farklı ülkeden, 8 günlük ile 96 yaş arasındaki 5 bin 604 kişiyle çalıştılar. Araştırma İskoçya'daki Aberdeen Üniversitesi tarafından yürütüldü. 

Yemek yerken de su alınıyor

Prof Speakman, su devrinin doğrudan içilmesi gereken su miktarı demek olmadığını söylüyor: "20'lerindeki bir erkeğin bile 4,2 litre su içmesine gerek yoktur. Bu değerin yüzde 15'ini vücut yüzeyinden yapılan su alışverişi ve metabolizmadan üretilen su oluşturuyor. Gereken günlük su tüketimi miktarı ise 3,6 litredir. Birçok gıda halihazırda su ihtiva ettiğinden sadece yemek yiyerek önemli miktarda su sağlanır. Bu çalışma, hepimizin sekiz bardak su içmesi gerektiğine dair ortak önerinin çoğu durumda çoğu insan için muhtemelen çok yüksek olduğunu ve su alımı için 'herkese uyan tek bir reçete'nin bu verilerle desteklenmediğini gösteriyor. "

Sağlık