Yargı karar verdi: Hatay'ın işgalini savunan imam Halil Konakcı'nın sözleri soruşturmaya değer görülmedi

Yargı karar verdi: Hatay'ın işgalini savunan imam Halil Konakcı'nın sözleri soruşturmaya değer görülmedi
Hatay'ın işgalini savunan imam Halil Konakcı hakkında yapılan şikayetler sonuçlandı. Buna göre Konakcı hakkında “soruşturma yapılmasına yer olmadığı” kararı verildi.

İstanbul Pendik Uluçınar Camisi imamı Halil Konakcı, Fransız işgalini savunmuş ve "1938’de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar" demişti.

İddialar 'soruşturma açılmasını gerektirecek nitelikte' değilmiş

Konakcı hakkında, “Hatay’daki Fransız işgalini övdüğü” sözleri üzerine yapılan suç duyurusunda “soruşturma yapılmasına yer olmadığı” kararı verildi. Cumhuriyet’ten Mehmet Oflaz'ın haberine göre, kararda, “iddiaların soyut ve genel nitelik arz ettiği, somut bir bilgi, belge ve delile dayanmadığı” savunuldu. Kararda, “dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre söz konusu iddiaların soruşturma açılmasını gerektirecek nitelikte olmadığı” iddia edildi.

Zafer Partisi ve İYİ Parti'den tepki

Verilen karara dair İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Bu kararı kesinlikle doğru bulmuyoruz” yorumunu yaptı. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da karara "Daha nasıl somut bir isnat ve şikâyet olmalı. Somut bir delil olmalı?” sözleriyle tepki gösterdi.

HKP: 'Adam sanki suç makinesi'

HKP Genel Sekreter Yardımcısı Tacettin Çolak ise Konakcı’nın laik cumhuriyete, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına düşman olduğunu ifade etti ve “Konakcı, din görevlisi olmasını bir ayrıcalık olarak görüp, şimdiye kadar işlediği laiklik karşıtı suçları yaptırımsız kalınca, çekinmeden yeni yeni suçlar işlemektedir. Adam sanki suç makinesi” diye konuştu.

Ne demişti?

Halil Konakçı, sosyal medya paylaşımında, "Hatay'ın çoğunluğu Arap'tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz var orada. Hala da öyle. O zaman da öyleydi. 1938'e kadar Fransız işgalindeydi. "Sınırın içinde mi kalsın dışında mı kalsın" tartışmaları vardı. Ezan yasağı 1932'de geldi. Fransızlar, ezanı Hatay'daki Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar. Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan "Allahu ekber" diye okundu 1938'e kadar. 1938'de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız'ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar" ifadelerini kullanmıştı.

(Kısa Dalga)

Gündem