Yargıtay Başsavcılığı Can Atalay mütalaasını sundu: Dokunulmazlıktan yararlanamaz, tahliye edilemez

Yargıtay Başsavcılığı Can Atalay mütalaasını sundu: Dokunulmazlıktan yararlanamaz, tahliye edilemez
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi’nin “seçilme hakkı” ile “kişi güvenliği ve özgürlüğü” hakkının ihlal edildiğine karar verdiği TİP Milletvekili Can Atalay’la ilgili “yasama dokunulmazlığından yararlanamaz” şeklinde mütalaa sundu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM’nin ihlal kararının ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gönderdiği tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay dosyasında mütalaasını sundu.

Başsavcılık, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdiği mütalaada, Atalay’ın tutukluluğunun devam etmesini istedi.

Medyascope’da yer alan habere göre, Can Atalay’ın yasama dokunulmazlığından yaralanamayacağını savunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “Şerafettin Can Atalay’ın, 2013 yılında işlediği suç nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya milletvekili seçilmesinden çok önce başlandığı, mahkumiyetine esas sevk ve uygulama maddelerinin TCK’nın 312. maddesi kapsamında kalan suça ilişkin olduğu anlaşıldığından, seçimden önce bu madde kapsamında suç işleyen milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacaktır. Hükümlünün mahkumiyetine suç ve eylemleri, devlet güvenliğine karşı işlenen suçlar ve maddeler kapsamına girmeyeceğini düşünmek mümkün değildir” dedi.

“Cezası onandı”

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 28 Eylül’de Gezi Parkı davası kapsamında Can Atalay’ın cezasını onadığı hatırlatılan mütalaada, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 28.09.2023 tarih, 2023/12611 Esas, 2023/6359 karar sayılı temyiz incelemesi sonucu Şerafettin Can Atalay hakkında verdiği onama kararı ile hüküm kesinleşmiş ve infazı kabil hale gelmiştir. Sanık onama karan sonrasında hükümlü statüsündedir ve Yüksek Daire de kararını TBMM’ye göndermiştir. Bu aşamada, Yüksek Daire temyiz incelemesi sırasında tahliye hususunda da bir değerlendirme yapmış olmakla; tahliye talebinin reddi veya kabulü konusunda takdir Yüksek Daire’nindir” ifadeleri yer aldı.

Av. Özen: Yargıtay’ın AYM’nin yorumuna aykırı yorum yapma hakkı ve yetkisi yok

Kararı değerlendiren Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın mütalaasında, anayasa maddelerinin tartışıldığını söyleyerek, “Mütalaada uzun uzun Anayasa maddeleri tartışılmış. Burada tartışma yok. Anayasa maddelerini tartışma yetkisi AYM’ye aittir. AYM de bu yorumlamayı zaten yaptı, kararını verdi. Dolayısıyla Yargıtay Cumhuriyet Savcısı’nın ya da Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin AYM’nin yaptığı yoruma aykırı bir yorum yapma hakkı da yok, yetkisi de yok” diye konuştu.

Mütalaanın kabul edilebilir ve hukuki olmadığının altını çizen Özen, “Bu yönde bir karar verilirse bu, AYM’nin fiilen kapatılması sonucunu doğurur. Ortada AYM kararı var. Burada kritik olan şu: Yargıtay eğer bir anayasa kararından bahsedecekse Anayasa’nın 153. Maddesi’ne bakacak, Anayasa 153 diyor ki, AYM kararları herkes için bağlayıcıdır. Bu uygulanacak mı, uygulanmayacak mı? Bence tartışma bu kadar basit” dedi.

Ne olmuştu?

Avukat Can Atalay, Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezası alarak 25 Nisan 2022’de tutuklandı.

Atalay, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde Hatay milletvekili seçildi. Milletvekili seçilmesinin ardından avukatları aracılığıyla mazbatasını alan ancak tutukluluğu nedeniyle milletvekili yeminini edemeyen Atalay ile ilgili Yargıtay’a yapılan tahliye talepli başvuru reddedildi.

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuruda ise yüksek mahkeme “seçilme özgürlüğü” ile “kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkının” ihlal edildiğine hükmetti. AYM, kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderirken, yerel mahkeme karar vermeyerek dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderdi. (Kısa Dalga)

Gündem